Адвокатът на дявола: Моля Първанов да се застъпи за Али Химика
Адвокатът на дявола: Моля Първанов да се застъпи за Али Химика / netinfo

Двама висши представители на режима на Саддам Хюсеин в момента се крият в България. Това съобщи в специално интервю за Дарик радио и предаването „Пропаганда” италианският адвокат Джовани Ди Стефано, по-известен като „Адвоката на дявола”. След като се завърна от Ирак преди два дни, „адвокатът на дявола” даде специално интервю на Светослав Иванов, който представя поредния си ексклузивен разговор в „Пропаганда”.

Как е „Адвокатът на дявола” днес? Нови серийни убийци или военнопрестъпници за спасяване?

Както обикновено, има много нови интересни случаи от цял свят. Например, в Ню Йорк има един нов казус, свързан със Саддам Хюсеин. Всеки ден ние получаваме писма, имейли и молби за помощ за всякакви случаи – убийства, изнасилвания, въоръжени грабежи и всякакви престъпления, които ми привличат вниманието.

Вашите клиенти обаче намаляват с всеки изминал ден. Аркан беше убит, Слободан Милошевич почина в затвора, Саддам беше обесен. След това още няколко души от обкръжението на Саддам също намериха смъртта си. Сега реда си чакат Али Хасан ал Маджид, Султан Ахмед и Хюсейн ал-Тикрити, които вече бяха осъдени на смърт. Как ще ги спасите?

На 9 септември, аз написах спешна петиция до президента на Ирак Талабани с молба да отмени смъртните наказания на тези трима мои клиенти. Целта ми е да напомня на Талабани, че той е против подписването на екзекуции. Още повече, че един от моите клиенти се предаде сам.

Искам да ви припомня, че гражданският администратор на Ирак Пол Бремър беше за отмяната на смъртните наказания. Така, че моите клиенти имат абсолютното право да очакват честен процес, което не се случи, но поне да очакват затвор, а не смърт. Защото, в противен случай, те никога не биха се предали, а по-скоро биха емигрирали в Йордания. А може би биха се крили в България. Кой знае…

В България?

Нека ви кажа една новина. Има двама иракчани, които бяха в американското тесте с 55 карти с лицата на хората, които трябваше американците да заловят. Те в момента се крият в България!

Бихте ли казали кои са тези хора?

Не бих ви казал техните имена, но ще ви кажа, че американците много добре знаят кои са тези хора и че те се намират у вас. Всички хора, чиито лица са върху картите са добре известни и България в момента крие двама много високопоставени членове на режима на Саддам. Те са в България, други са в Италия.

Колко високопоставени са хората, за които твърдите, че се намират в България? Били ли са част от правителството на Саддам?

Доста високопоставени. Е, очевидно не са били от ранга на Саддам или Али Химика, но те са били правителствени служители и са издирвани от американците. Те вече не се търсят, но това е положението в момента. Нищо повече няма да ви кажа по този въпрос.

Не мога да разбера едно нещо във вашата работа, господин Ди Стефано. Специално вашите трима последни клиенти са обвинени и признати за виновни в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления. Това не е ли достатъчно всеки човек да бъде осъден на смърт?

Трябва да си припомните, че преди, вие българите да влезете в Европейския съюз, трябваше да отговорите на едно предварително условие. То беше да премахнете смъртното наказание. Причината Европа да изисква това е, че след Втората световна война страните се нуждаеха от условия за честни процеси. Престъпленията срещу човечеството, геноцида, както и военните престъпления са предмет на Женевската конвенция, която е ратифицирана от всички страни-членки на ЕС.

Този документ обаче не регламентира максималните наказания за различните престъпления, всяка страна трябва да реши сама. В повечето страни смъртното наказание е отменено, но в САЩ все още съществува. Русия вече го отмени, в Китай все още екзекуции има, но Пекин постепенно отстъпва. В Ирак смъртно наказание има, същото е и в Иран. Всяка страна решава кой престъпник, за какво престъпление трябва да бъде екзекутиран.

Въпросът не опира само до геноцида или престъпленията срещу човечеството. В Китай например миналата седмица беше екзекутиран чиновник, който е взимал подкупи. Вчера казах по Си Ен Ен, ще го повторя и пред вас - ако по същия начин се екзекутираха хора в САЩ, щеше да стане страшно, защото хиляди хора щяха да бъдат осъдени на смърт. Същото би се случило и в България.

Що за хора са вашите клиенти? Вие сте близък с всеки от тях. Може ли да кажете, че те са „нормални”?

Всеки човек е нормален. Запомнете, че злото тържествува, когато добрите хора не правят нищо. Запомнете и още едно нещо. Болшинството от германците в нацистка Германия сами гласуваха за канцлера Хитлер. Те сами си го избраха, а той беше просто един средностатистически човек. Ако едно правителство или медиите криминализират някое човешко деяние, тогава не се нуждаеш от полиция или армия да гони престъпниците.

Повечето германци, които са убивали евреи, са били просто обикновени хора. Те не са чакали армията или полицията. Защо? Защото Адолф Хитлер беше посочил евреите като зли хора, което не е вярно! Представете си, утре в България, правителството да каже, че всеки, който има куче е зъл човек, който може да те убие. Тогава полицията ще е ненужна. Истината е, че хората вярват на пропагандата. В този смисъл Али ал Маджид, Барзан ал Тикрити и Саддам Хюсеин не са по-различни от вас и мен. Тяхната кръв също е червена.

Какво ще кажете за Аркан? Какъв човек беше той?

За съжаление, ако не беше починал, Аркан щеше да е прекрасен президент. Той щеше вече да е присъединил Сърбия към Европейския съюз, защото той беше много, много прозападно и анти-руски ориентиран. Той би бил чудесен президент. Независимо от всеки глупости, които се говореха за него, че е бил престъпник, аз го познавах лично и знаех какъв е в действителност.

Той беше човекът, който най-силно призоваваше Югославия да стане част от НАТО. Погледнете в неговия манифест, който аз съм писал. Той настояваше за влизане в НАТО, за влизане в ЕС и членство в Съвета на Европа. Това беше неговата визия. Той не желаеше комунизма, не искаше Русия. Той не беше против Албания, нито срещу мюсюлманите. Той беше против фанатиците. Аз също съм против тях.

Добре. Да поговорим за Слободан Милошевич. Какво ще кажете за него?

Милошевич беше много критикуван в Сърбия, защото той беше добър човек, който никога не беше крал пари и не се беше облагодетелствал от властта. Именно заради тези свои качества, той беше нападан най-яростно. Той беше банкер и адвокат и управляваше страната си честно. Това е моето мнение. Запомнете, че 10 години аз съм контактувал с тези хора и знам какви са те.

Ще ви дам един пример. Масовото клане в Рачак. Те казаха, че десетки хора са били избити там. Това са глупости, защото аз четох докладите на патолозите. Всичките 70 трупа имаха белези върху краката, които свидетелстваха, че те са били влачени до Рачак.

Ето заради такива неща Европейският съюз, включително и България плащат цената за всички тези лъжи. Цената на подкрепата за фундаменталистите. Защото фанатиците никога не биха променили начина си на живот в страните, които ги прикриват. Ето защо много българи ще платят много висока цена. Обикновения мюсюлманин е много добър човек. Но обикновения муджахидин е фанатик. Ние не искаме някои да ни идва отвън и да ни казва каква религия да изповядваме. Всеки трябва да има право да се самоопределя както пожелае. Това бяха идеите на Аркан. Това беше и Милошевич.

Какво беше последното нещо, което Саддам Хюсеин ви каза преди да бъде обесен?

Каза ми: „По-лесно е да убиеш човек с усмивка, отколкото с пушка”. Искате ли още един цитат? Ще ви кажа какво ми каза Тарик Азис, след като научи, че Саддам е екзекутиран. Думите му бяха „Смъртта на Саддам е смъртта на Ирак”.

Кажете ми честно – защо защитавате всички тези хора? За слава? За пари? За някаква кауза? Или нещо друго?

Нека ви кажа нещо – ако не ги защитавах, вие българите, щяхте все още да имате шестима ваши сънародници в затвор в Триполи…

Според вас трябва ли президента на Ирак Талабани да постъпи по същия начин като българския президент Първанов, и да помилва Али Химика и другите?

Да, той трябва да направи точно това. Говоря ви за Барзан ал Тикрити Али ал Маджид. Оставете Саддам на страна за момент, той много добре знаеше, че трябва да умре. Той умря за Ирак. Той знаеше, че Ирак не може да продължи напред без неговата смърт. Той беше готов да умре с чест. Те го убиха, но той запази честта си и точно заради това ще бъде запомнен.

Искам да кажа нещо много важно на хората в България. Първият терорист беше Джордж Вашингтон. Защото той беше човекът, който заплашваше местните власти на крал Джордж Трети. И може би вие не знаете, но първите плакати с надпис „Издирва се…” са с лика на Джордж Вашингтон. Въпреки това днес той е герой. Никой не знае след 400 години кой ще бъде героят на нашето време. Саддам Хюсеин или Джордж Буш?

Бихте ли призовали българския президент, ето имате в момента такава възможност, да се обяви публично против изпълнението на смъртните присъди срещу вашите клиенти в Ирак?

Понякога, когато трябва да моля някого за нещо, аз съм готов и да прося. Аз не се срамувам да прося, когато трябва да защитя правдата. Аз буквално умолявах на колене Муамар Кадафи да освободи българките, без дори да съм ги срещал. Просто според мен, те не заслужаваха да умрат. Не беше и необходимо. Затова сега, във вашия ефир, аз ще ида по-далеч. Господин президент, умолявам ви, произнесете реч, направете нещо. Мисля, че дойде времето да ми кажете кой наистина ви ангажира, за да лобирате пред Кадафи, българите да бъдат освободени?

Има неща в живота, които трябва да направиш, когато бъдеш помолен. Независимо дали молбата идва от президента или от някой обикновен човек. Да, аз бях помолен да се включа в освобождаването на сестрите. Не е важно обаче от кого дойде молбата и колко важен е бил той или тя... Всеки човек е важен.

Ако аз съм Барзан ал Тикрити и се нуждая от вашата защита, колко пари ще са ми необходими? Какъв е хонорарът ви?

Един цент.

Само толкова? Как живеете, господин Ди Стефано? Какво ядете, след като взимате хонорари от по един цент?

Нека ви отговоря така – птиците, които летят, никога не умират от глад…

Така е, но ако трябва да съм искрен, не ви вярвам. В „Гугъл” пише, че притежавате състояние от 480 милиона британски паунда…

Какво да ви отговоря… Иска ми се това да е вярно… Тази цифра не е реална. Може да имам повече пари, може и да имам по-малко. Аз не съм гладен, мога спокойно да напиша чек от 1000 паунда, за да платя на шивачите си за някой костюм. Аз обаче идвам от много бедно семейство. Баща ми беше общ работник в малко селце в Италия. Затова аз нямам нищо в наследство. За мен да си богат означава, да имаш достатъчно храна, за да изкараш една седмица. В този смисъл аз съм богат.