Адриан Нъстасе: Румъния е отчасти успешен член на ЕС
Адриан Нъстасе: Румъния е отчасти успешен член на ЕС / снимка: en.wikipedia.org

Допуснахме много грешки по пътя си към ЕС и затова смятам, че сме отчасти успешен член, казва в предаването „Ориент експрес” по Дарик бившият румънски премиер Адриан Нъстасе. Според него най-лошото от финансовата криза ще сполети страната му през следващите два-четири месеца.

Имате дълга и пъстра политическа кариера. Как и защо влязохте в политиката? Ако можехте да върнете времето назад, бихте ли избрал различен път?

Влязох в политиката след Румънската революция. Дотогава бях изследовател и преподавател по право и работех в Инситута за правни изследвания в румънската академия. Дълго време се занимавах с международно право. Като че ли за хора от моето поколение това беше възможност да се включим в осъществяването на промяната след 1989 г. Естествено, не постигнахме максимален успех, защото имаше твърде много проблеми за решаване в Румъния, както и в други източноевропейски държави, но поне направихме опит. Бях избран за първи път за член на парламента на 20 май 1990 г. и съм негов член оттогава. Към края на юни 1990 г. бях назначен за министър на външните работи. Това беше работа, изпълнена с предизвикателства във време, в което Руминия имаше много проблеми за разрешаване. Трябваше да създадем един напълно нов международен имидж на страната и съм изключително щастлив, че като министър на външните работи помогнах на Румъния да се изгради като стабилен партньор на ЕС и НАТО. По-късно като премиер през 2000 – 2004 г. успях да завърша процеса по присъединяването към НАТО, както и преговорите по присъединяването към ЕС. Вие попитахте дали бих избрал различен път или кариера, ако имах възможност, но истината е, че това е трудно да се каже. Понякога, когато съм нещастен или разочарован, си мисля, че бих могъл да имам далеч по-лесен живот, може би дори по-безпроблемен семеен живот, но като че ли този път е бил предначертан от съдбата за мен. Тя ми е пратила приятели, хора, които ми вярват и се надявам, че съм бил полезен на страната си. Вероятно има грешки, които бих избегнал, ако можех да върна времето назад.

Вашето правителство свърши голяма част от подготвителната работа за приемането на Румъния в ЕС. Успешно ли е членството на страната Ви досега? Вашата оценка?

Моето правителство и аз работихме усилено по време на преговорите. През 4-те години за всеки член на кабинета стояха на дневен ред стъпките, които трябва да се предпиемат, за да се финализират дългите и трудни преговори. Те бяха успешно приключени в последния работен ден от мандата на моето правителство – през декември 2004 г. Разбира се много неща трябваше да се приложат, много мерки трябваше да се вземат от моите колеги и следващото правителство. Ще бъде субективно, ако кажа, че ако моето правителство беше продължило да управлява, много други неща щяха да бъдат свършени. След изборите през 2004 г. президентът Траян Бъсеску имаше отговорната задача да реши кой да управлява, но не искам да коментирам този въпрос. Въпреки това, правителството не беше достатъчно успешно при изпълняването на някои от мерките и като че ли пропуснахме някои възможности, които се откриха пред нас през 2007 г., когато ние практически станахме член на ЕС. Смятам, че има важен напредък, промени в мисленето, развитие в областта на правосъдието, институциите, работата на агенциите, но има притеснения относно влиянието на световната финансова криза. Очевидно е, че нашата икономика не е напълно стабилна, индустрията не се развива достатъчно, селското стопанство не е модерно, независимо от усилията. Причината са допуснатите грешки по отношение на собствеността, обработване на земята, както и политиките в областта на земеделието. Затова бих казал, че сме отчасти успешен член на ЕС, но има и много грешки, които сме допуснали досега.

Ще се отрази ли тежко на Румъния световната финансова криза?

Страхувам се, че да. В началото имаше повече оптимизъм в Румъния. Някои от членовете на парламента смятат, че кризата няма да се отрази тежко на румънската икономика, но в действителност ние започнахме да усещаме трудностите по отношение на валутата, безработицата, работата на някои от големите международни компании, както и на клонове на някои чуждестранни банки в Румъния. Страхувам се, че най-лошото ще дойде след 2 до 4 месеца.

Били сте премиер на Румъния и сравнително добре познавате и проблемите на България. Вашите препоръки в бюджетната и икономическата ни политика?

Най-важното, което трябва да се направи, извинете ме, ако съм субективен, за да се постигне успешна бюджетна и икономическа политика, е да има политическа стабилност. Тя ще подсигури стабилност в страната, како и извън нея. Резултатите много често са психологически. Затова е много важно да не се допуска чужденците, които искат да инвестират и да правят търговия, да смятат, че държавата не е политически стабилна. На второ място смятам, че е много важно да се запази доверието в Националната банка, в стабилността на валутата. Затова трябва да се прилагат социални мерки, които да успокояват населението по време на кризата. Иначе, ако настъпи политическа нестабилност, придружена със социална нестабилност, ефектът върху икономиката ще бъде много тежък. Също така смятам, че независимо от различни икономически стратегии и политически стратегии на правителството за следващите 4 – 5 г. е важно да има много прост, но конкретен кризисен план с някои мерки, които да бъдат определени от вашите специалисти. Това са трите важни неща, които могат да бъдат част от разрешаването на проблема, заедно с добрата новина, че газът от Русия отново тръгва към Европа. Това е изключително важно за индустрията не само в България и Румъния, но също така и в другите страни.

Г-н Нъстасе, изключително много Ви благодаря. Смятам, че това, което казахте, беше изключително полезно. Трябва да призная, че аз също научих доста неща.

Много Ви благодаря. Пожелавам на Вас, както и на българските ни приятели, много успехи и воля да преодолеете трудностите.