40 до 40 или примерът за следващата вълна иновативни предприемачи
40 до 40 или примерът за следващата вълна иновативни предприемачи / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency
Радосвет Радев и Алекс Нестор в Кой говори
68501
Радосвет Радев и Алекс Нестор в Кой говори
  • Радосвет Радев и Алекс Нестор в Кой говори

В студиото на предаването "Кой говори" гостуват Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио и Алекс Нестор, изпълнителен директор на "Дънди прешъс металс", Крумовград. Двамата са част от журито на проекта на Дарик "40 до 40", който ще открои 40 талантливи, млади и креативни личности с принос за развитието на българския бизнес и общество.

На този етап от проекта номинираните личности се оценяват онлайн от членовете на журито, които в последната седмица на ноември се събират на официална среща, за да дискутират финалистите и да определят Топ 40.

Споделете накратко с нас за проекта "40 до 40".


Радосвет Радев: Проектът е много красноречив - ще направим избор на 40 личности до 40 години. Те ще бъдат посочени с тяхната различност, модерност, новаторство, личен или професионален успех, без значение в коя сфера са.

Този проект е възможен ацблагодарение на подкрепата на нови партньори и спомосъществуватели. Точно такъв проект не е правен досега в България и смятам, че вече беше време да се адаптира и у нас.

Как се развиват нещата на финалната права на първия етап от проекта и какво да очакваме?

Алекс Нестор:
Проектът се развива много добре и искам да поздравя Дарик радио с инициатива "40 до 40". Това е много актуална тема за България, защото само чрез иновации и образование може да се стигне до повишаване на жизнения стандарт.

Българите имат аналитичен ум и много добри идеи, но за жалост – според статистиката - България е на последно място по иновации в Европа. Много важна е екосистемата, която трябва да се създаде, за да може тези иновации да се реализират и да има икономическа полза от тях. По този начин ще се създадат нови работни места и ще се повиши стандартът на населението.

"40 до 40" или примерът за следващата вълна иновативни предприемачи
netinfo


Разкажете малко повече за предстоящото заседание на журито.


Радосвет Радев: На 27 ноември ще има среща на журито и там ще бъдат дискутирани и гласувани финалните номинации. Следва период от един-два месеца, в който тези личности ще бъдат споделени с широката общественост чрез ефира на радиото и чрез други инструменти за популяризация. В дългосрочен план те ще са посланици на проекта, като ще имат възможността да споделят опита и идеите си на младежи и студенти, за да покажат добрия пример.

В междинната справка на проекта има хора с най-различни, нестандартни и неочаквани занимания, като например велосипедист. Каква иновация можем да очакваме от подобен род личности?

Радосвет Радев:
Не знам дали хората знаят, но България е на първо място в Европа по производство на велосипеди на глава от населението. Като абсолютна стойност е четвъртият износител на велосипеди в Европа. България е четвъртата нация по абсолютен брой на велосипеди. Имаме седем-осем модерни компании, които произвеждат по съвсем авангарден начин този толкова отдавна измислен велосипед.

Алекс Нестор: България е малка държава и трябва да се фокусираме, за да имаме успех, по линия на иновациите и по отношение на икономиката на страната.

Кое у нас е стимулиращо по отношение на иновациите и кое е блокиращо?

Радосвет Радев:
Има един фундаментален проблем, който поражда трудности и по отношение на иновациите. Това е ниската цена на работната сила. Ако в България работната заплата е колкото средно европейската, то за всеки български инвеститор е важно да намали тази цена. Тогава той ще се обърне към модерните технологии и инвестиционни решения, които биха му спестили този човешки труд. Така че ниската цена на труда на практика запазва полето и живота на остарелите технологии, защото нормата на печалба се формира в ниския разход на труд.

Алекс Нестор: В България все още няма изградена добра мрежа на комуникация между заинтересованите страни като наука, бизнес и държава. Може един успешен модел да осъществи тази връзка, това са така наречените клъстери, върху които в момента се акцентира. Сега много се работи по този високотехнологичен индустриален клъстер в София. Всъщност целта му е да постави в една рамка и платформа всичко това – наука, бизнес и държава. Това липсва в България и много трябва да се работи по него.

Бизнесът трябва да бъде по-отворен за иновативните идеи и да има по-силна връзка с научните среди, а държавата трябва да осигури тази законодателна рамка, в която ще благоприятства това взаимодействие между бизнес и наука.

А кои са стимулиращите обстоятелства в България относно иновациите в бъдеще.

Радосвет Радев:
Генерално - това, което се използва за износ, стимулира иновациите. Примерно в един друг високотехнологичен отрасъл България също е на едно изключително добро място - индустриалната оптика. Куриозът е, че това се случва след разпада на един гигант, какъвто е "Оптикоелектрон" - Панагюрище. В момента те правят наистина фантастични неща - изключително високи технологии.

"40 до 40" или примерът за следващата вълна иновативни предприемачи
netinfo


Иновациите могат да бъдат и в обществената сфера. Ако погледнем в хуманитарната област, в някакъв по-широк смисъл, какво ще видим?

Радосвет Радев:
От тази гледна точка проектът "40 до 40" е точно такъв - иновативен и модерен в публичния смисъл. 40-те години на един човек е доста важна възраст, когато учителите ти са все още живи, а ти вече имаш свои ученици.

Вие до 40-тата си година с какво се занимавахте - защото като жури мярката, с която мерите тези хора, обикновено се съпоставя с личния опит?

Радосвет Радев:
Като се замисля, 40-те години през 20 век са различни от онези 40 години, във вековете преди това. А 40-те години в 21 век са с още по-различно значение. Когато бях на 40, лично аз смятах, че бизнесът, успехът и утвърждаването са най-важни.

Алекс Нестор: До 40 и малко след 40 бих казал смело, че бях доста амбициозен човек. Съдбата ме заведе в Канада и там се реализирах основно. Работех по много проекти, преди всичко в сферата на минната и петроло-химическата индустрия. Амбицията ме караше да опозная всички аспекти на този бизнес. Бях и голям оптимист, водех се по американските максими, като например, че небето е границата и не съм постигнал нещо, само защото не съм го започнал. От 12 години съм в България и работя за една минна канадска компания - "Дънди прешъс металс". Тя е на световно ниво и се гордеем, че сме еталон за стандарти за добри практики в България по отношение на екология и технология.

Каква е подкрепата от Ваша страна на изгряващи звезди, на хора, които се нуждаят от Вашата помощ? Тъй като това е някак аналогично и е свързано пряко с мисията на проекта "40 до 40".

Алекс Нестор:
Дадохме път на младите хора в нашата компания и им предоставихме възможност да заемат ръководни постове. Гордеем се с това, че почти целия мениджърски екип на компанията е български. Стимулираме и най-различни програми за квалификация и усъвършенстване на нашите специалисти. Подпомагаме и много спортове, както и една английска гимназия в Челопеч например.

Защо един успешен бизнес има нужда от такива социални активности?

Алекс Нестор:
Защото, за да е успешен един бизнес, той трябва на първо място да има силната подкрепа на общността, на региона, в който работи. Ние сме зависими един от друг – няма как да стане иначе. Реализацията на нашите бизнес проекти всъщност трябва да се направи в партньорство с тези заинтересовани страни, само така може да се гарантира успехът на бизнеса.

Нека да кажем също и какви проекти има Дарик радио за открояване на нестандартното и иновационното.

Радосвет Радев:
Ние от първия ден търсим провокацията в качествените и мислещите хора, които по-късно стават наши репортери или специалисти в отделните области. Имаме различни проекти в тази насока, както нашата аудитория вече знае.

Тези 40 млади хора до 40 години, които ще бъдат откроени от журито, какво ще спечелят?

Алекс Нестор:
Потенциално ползите ще бъдат огромни. Тези хора ще излязат на открито, ще станат известни с това, което са направили и бизнесът със сигурност ще прояви интерес към тях. Ако техните идеи са успешни и се реализират, те ще станат пример за следващата вълна от предприемачи и хора с иновативно мислене.

Радосвет Радев: Изглежда, че на 40 години все още си някакъв талант и тепърва може да ти се случи най-доброто. Един от най-острите дефицити на публичното говорене в България са успешните истории на хората. Така че онзи 16 или 18-годишен наш слушател да може да си каже: "Искам да стана като този".

В аудио файла можете да чуете целия разговор с Радосвет Радев и Алекс Нестор от журито на "40 до 40" в "Кой говори" по Дарик.

 

Актуални новини можете да следите на официалния сайт 4040.dariknews.bg и на страницата на проекта във Facebook - www.facebook.com/40under40.

"40 до 40" или примерът за следващата вълна иновативни предприемачи
netinfo