/ Община Горна Оряховица
Дистанцията между двете основни конкуриращи се партии ГЕРБ и БСП се е увеличила с 1,5% спрямо април и към момента е вече 2% в полза на БСП, показва изследване на "Медиана", направено между 2 и 7 май сред 1008 души, представително за пълнолетното население на страната. Според данните 31,9% от заявилите, че ще гласуват, биха подкрепили БСП, а 29,95 - за ГЕРБ-СДС.

Не се наблюдава значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП (прилив на нови избиратели), а отлив на избиратели от ГЕРБ - изчезва т.нар. "мека периферия", коментират социолозите. Изследването е проведено от агенция "Медиана" в периода 2-7 май 2019 г. с 1018 човека и е реализирано със собствени средства.

Медиана

Според тях твърдото ядро на избирателите на ГЕРБ е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец те са били бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква. Вероятно това бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ, разбира се, при липса на скандали, "гейт-ове" и други извънредни събития, посочват от "Медиана". Според тях ГЕРБ частично е възстановил доверието или търпението към себе си, което е било силно ударено от "Апартамент-гейт".
 
„Алфа Рисърч“: Паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ

Две седмици преди евроизборите двете партии се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели. Доминацията на едната или другата на изборите може да се реши от "дреболии", в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите, отбелязват анализаторите.
 
Третата партия, която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера, е ДПС - с 10,7% от заявилите, че ще гласуват. Влиянието на ДОСТ е видимо преодоляно. Доколкото има напрежение, то е в подреждането на лицата в листата на партията и голяма вероятност за използване на преференции, посочват социолозите.

Медиана


Две партии се намират близо до изборната бариера за евроизбори - "Воля" с 4,9% и ВМРО с 4,7%. Следват ги НФСБ - 3,9%, "Коалиция за България" - 3,8%, "Демократична България - 3,4%, и "Атака" с 2,6%. Социолозите уточняват, че нито една от тези партии не може да бъде изключена от шансовете за преминаване на бариерата, тъй като към 8 май близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого, а вероятно се колебаят и дали въобще да гласуват. "Люшването" на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера, смятат от "Медиана".

Медиана

Третата партия, която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера, е ДПС - с 10,7% от заявилите, че ще гласуват. Влиянието на ДОСТ е видимо преодоляно. Доколкото има напрежение, то е в подреждането на лицата в листата на партията и голяма вероятност за използване на преференции, посочват социолозите.

Медиана

Две партии се намират близо до изборната бариера за евроизбори - "Воля" с 4,9% и ВМРО с 4,7%. Следват ги НФСБ - 3,9%, "Коалиция за България" - 3,8%, "Демократична България - 3,4%, и "Атака" с 2,6%. Социолозите уточняват, че нито една от тези партии не може да бъде изключена от шансовете за преминаване на бариерата, тъй като към 8 май близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого,а вероятно се колебаят и дали въобще да гласуват. "Люшването" на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера, смятат от "Медиана".

„Афис“: „Най-европеизираните“ българи са ромите

С напредването на кампанията и отшумяването на имотните скандали около властта, изглежда, намалява и желанието да се гласува, констатират социолозите. Според данните само за един месец хората, определящи тези избори като важни за България, са намалели с 13% - от 51% на 38%.

Медиана

Според анализаторите това поставя под съмнение дали ще се реализира декларираната изборна активност, която продължава да е висока (около 70%). Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2,5 млн. избиратели, смятат социолозите, с уточнението, че това важи при липса на скандали, "гейт-ове" и други извънредни събития.

Показаха каква ще е бюлетината за евроизборите и как ще се гласува (СНИМКИ)

Данните показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване - 8,5% заявяват, че ще ги използват. Вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване, коментират от "Медиана".