/ Gulliver/Getty Images
Пет партии ще имат свои представители в новия Европейски парламент - ГЕРБ, "БСП за България", ДПС, ВМРО и "Демократична България".

Това показват резултатите от паралелното преброяване на "Галъп" при 100% изпълнение на извадката. ГЕРБ печели европейските избори с 29,8%. След тях се нареждат БСП с 24,2%, следвани от ДПС - 16,9%, ВМРО - 7,8% и "Демократична България" с 6,3%.

ГЕРБ печели изборите за Европейския парламент, БСП остават втори

Така според прогнозите в следващия Европейски парламент ГЕРБ ще изпрати шестима депутати, БСП - петима, ДПС - трима депутати, ВМРО - двама, а Демократична България ще има един представител. От социологическата агенция уточниха, че тези прогнозни данни са преди да бъде отчетена преференцията за евроизборите.

В Европейския парламент влизат водачът на листата Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов.
 
БСП ще има петима представители - Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев.
 
ДПС ще бъде с трима евродепутати. Водачът на листата Мустафа Карадайъ още снощи обяви, че няма да замине за Брюксел. Твърде възможно е това да направи и Делян Пеевски, който е втори в листата. Решението обаче ще бъде взето в следващите дни. Трети в листата им е Илхан Кючук.
 
ВМРО успява да класира двама евродепутати. За Брюксел вероятно заминават водачът на листата им е Ангел Джамбазки и вторият - Юлиян Ангелов.
 
Един свой представител в следващия Европейски парламент ще има и „Демократична България” и това ще бъде Радан Кънев.