Нейнски: Дано на евроизборите българската десница намери точния път към хората
Нейнски: Дано на евроизборите българската десница намери точния път към хората / Sofia Photo Agency, архив
Нейнски: Дано на евроизборите българската десница намери точния път към хората
70892
Нейнски: Дано на евроизборите българската десница намери точния път към хората
  • Нейнски: Дано на евроизборите българската десница намери точния път към хората

Жан-Клод Юнкер е общият избор на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. Той беше избран по време на конгреса на ЕНП, който се провежда от четвъртък в Дъблин. Бившият премиер на Люксембург ще застане начело на предизборната кампания на консерваторите за Европейски парламент.

"Не трябва да оставяме социалните политики на социалистите. Можем да се справим по-добре с тях. Можем по-добре да се борим срещу безработицата", заяви Юнкер в речта си преди да бъде избран. По време на предизборната кампания за Европейския парламент негов основен противник ще бъде кандидатът на социалистите Мартин Шулц.

ЕНП влиза в изборите много подготвена, с добра програма и голяма енергия, което винаги е залог за успех, коментира в ефира на Дарик евродепутатът Надежда Нейнски. По думите й въпросът с доверието на хората е ключов въпрос не само за европейската, но и за българската десница.

„Това, което десницата изпраща като сигнал, ще го обобщя с думите на ирландска депутатка, която на въпроса - как Ирландия се превърна за модел на Европа и за ЕНП, тя каза: „Ние се върнахме към корените си". Това за мен е най-голямото послание, включително и за българската десница, която трябва да се върне към корените си, за да може да почерпи сила и енергия от това, което е постигнала до този момент", добави Нейнски.

Според нея европейската десница дава шанс на българската десница да бъде част от големите промени в Европа: „Доколко българската десница е в състояние да се включи в този дебат, това са вътрешни неща. Те могат да ни помогнат, но не могат да ни вкарат в кошара. Сигналите от конгреса, самочувствието на ЕНП трябва да даде повече самочувствие на традиционната десница у нас".

Надежда Нейнски каза още, че това, което се случва в Украйна, би трябвало да бъде далечен наш спомен: „Защото ние извървяхме много дълъг път и фактът, че не съумяхме докрай да използваме възможностите на ЕС, ние по-скоро трябва да виним себе си, отколкото ЕС. Българската десница през годините не успява да намери най-точния път и най-точния език с хората. Дай Боже, на тези избори да имаме този шанс, защото колкото и да е важна ЕНП, все пак хората гласуват за онова, което десницата може да донесе като промяна в живота им".