Йотингер: Много страни в ЕС защитават енергийните си интереси
Йотингер: Много страни в ЕС защитават енергийните си интереси / снимка: Guliver/Getty Images

Много европейски страни защитават националните си интереси в енергетиката. Зелената енергия е много скъпа и се нуждае от дотации. Това признание прави еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.

Той произнесе реч пред експертна конференция по проблемите на енергетиката, организирана от Еврокомисията в Брюксел.

Правителствата на страните членки „продължават да действат съгласно тясната национална логика”, каза еврокомисарят.

„Много европейски държави продължават да разсъждават в рамките на националната логика, което затруднява създаването на единен европейски енергопазар”, отбеляза Йотингер.

„В продължение на редица години ние имахме правилото да съхраняваме газ в газохранилищата за 60 дни автономно управление, но Съветът на ЕС (по енергетиката) иска този срок да бъде намален до 30 дни (доколкото е скъпо съхраняването на такива обеми при стабилни доставки). Но когато на хоризонта се зададе енергийна криза, страните членки искат от Еврокомисията да създаде единен подход към енергийната политика”, възмути се еврокомисарят, предава БГНЕС.

Накрая по думите му в ЕС „пада подкрепата за алтернативните източници на енергия заради недостатъчните мерки за развитието им”. Проблемът е, че технологиите за използването на въпросните източници излизат по-скъпо от използването на традиционните източници на енергия. Съответно те се нуждаят в големи държавни дотации и други мерки за подкрепа като данъчни облекчения, от които обаче държавите се отказаха заради икономическата криза.