България трябва да извоюва равенството си с другите страни членки на ЕС
България трябва да извоюва равенството си с другите страни членки на ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Най-голямата българска тема е нашето равно третиране с другите държави членки, които са част от Европейския съюз. Това заяви в „Седмицата” на Дарик Димитър Стоянов, независим депутат в Европейския парламент, лидер на Националдемократичната партия.

„Ето сега се присъедини Хърватска, няма дори година откакто се присъедини към ЕС, за Хърватска няма механизъм за наблюдение. Защо за България и Румъния този механизъм остана, за да могат сега да ни натякват, да ни напомнят, да ни заплашват с него, че ще ни спират еврофондовете. Ние едва излязохме на плюс, тази година за първи път сме, може би и края на миналата година, за пръв път сме на плюс в усвояването на средствата. Т.е. сме получили повече отколкото сме внесли. Сега изведнъж да ни ги спрат, от къде накъде. Защо не се обсъжда състоянието с тези средства в другите държави членки”, посочи за пример тойк.

„Защо България получава за фонд „Убежище и емиграция” 11 млн. евро, това е за да се строят бежански лагери, да се репатрират бежанци, а Гърция получава 262 млн. евро, при положение, че сме горе-долу еднакви. Унгария, която има съвсем малка външна граница на ЕС получава от рода на 50 млн. евро”, изтъкна още Стоянов.

„Ето това неравно третиране трябва да бъде изтръгнато из основи, защото то ще води до още по-голямо разслояване на богати и бедни държави, още по-голямо разединяване на икономическа основа. Точно както в момента се разширява границата между свръх богати и много бедни и средната класа започва да изчезва, както пишат някои изследователи, и все повече от нея стават бедни. По същия начин ще се разширява и диапазона между България и богатите. Ние ще оставаме все така бедни, а те ще стават все по-богати и няма как да сработи ЕС в такава рамка поставен”, заяви Димитър Стоянов.

Цялото интервю с Димитър Стоянов чуйте на Radio.DarikNews.bg