Жълтите изслушват Овчаров и Етем
Жълтите изслушват Овчаров и Етем / netinfo

ПГ на НДСВ ще изслуша вицепремиера Емел Етем и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Жълтата парламентарна група е поканила на заседанието си тази вечер Емел Етем по повод промените в Закона за управление при кризи и внесения нов Закон за защита при бедствия. От НДСВ вече неведнъж се обявиха срещу приемането на два паралелни закона – за управление при кризи и за защита при бедствия. Според жълтите това по-скоро би затруднило работата при кризисни ситуации. В НДСВ смятат, че е по-удачно да се одобрят само поднормативните актове към Закона за управлението при кризи, приет от миналото правителство, за да проработи реално той.

Въпреки, че министрите на НДСВ не участваха в гласуването на двата проекта от правителството, жълтите депутати в парламентарната комисия по бедствия и аварии подкрепиха промените. Народните представители от НДСВ поискаха обаче да се създаде работна група, която да изчисти спорните текстове.

Към министър Румен Овчаров депутатите от НДСВ ще зададат въпроси, свързани с предложените от правителството промени в Закона за енергетиката. Спор предизвика предвидената възможност големи предприятия, които имат собствена електропреносна мрежа, да купуват ток направо от Националната електрическа компания без посредничеството на ЕРП-тата.