/ iStock/Getty Images
Жълт код за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и силен вятър е обявен в 14 области на страната в сряда, сочат данните на НИМХ.

В обастите Видин, Монтана, Враца, Пазарджик и Пловдив е обявена потенциална опасно от силен вятър с пориви 19-24 m/s.

Снимка: Рафие Шерифова

В Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново през нощта срещу сряда ще има значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Количества локално до около 20-25 mm. Ще има условия и за градушки. В сряда ще духа умерен, временно силен вятър с пориви 19-24 m/s.

Времето ще бъде без вятър, но пък със значителни валежи от дъжд - количества локално до около 20-25 mm, в областите Хасково, Кърджали, Ямбол, Бургас и Варна. Там ще има условия за градушки, както и гръмотевици.

iStock/Getty Images

В четвъртък и петък ще остане ветровито, с умерен, покрай Дунав и временно силен запад-северозападен вятър. Облачността ще бъде променлива, главно след обяд по-често значителна и през първия ден в югоизточните райони на места все още ще превалява слаб дъжд. Температурите ще са по-ниски от обичайните за средата на април: минимални - предимно между 0° и 5°, в отделни котловинни полета в петък и малко под нулата, максимални - в четвъртък между 9° и 14°, в петък - с 1 до 3 градуса по-високи.

В събота вятърът ще е отслабне, ще се ориентира от изток-североизток. От югозапад облачността ще се увеличи и главно в Южна България ще бъде с валежи от дъжд. В неделя ще превали на места в северозападната половина от страната, а температурите в югоизточните райони ще се повишат.

Новата седмица ще започне с облаци. Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg