/ iStock/Getty Images
Жълт код за дъжд с гръмотевици е в сила за 11 области на страната.

Предупреждението за ниски температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Пазарджик.

iStock/Getty Images

В тези области валежите продължават, на места ще са временно интензивни и значителни по количество (между 20 и 30 л/кв.м, в отделни райони до около 50 л/кв.м), в следобедните часове - с гръмотевици. 

В Западна България ще се задържи хладно, със значителна облачност, предимно купесто-дъждовна и на много места там ще има валежи и гръмотевична дейност.

Какво ще бъде времето в навечерието на уикенда

Над Източна България през нощта ще преобладава ясно, през деня слънчево и топло време, с временни увеличения на облачността и слаб до умерен вятър от изток-североизток.

Максималните температури ще са от 22-23° по високите полета на Западна България, до 32-33° на места в Горнотракийската низина. Атмосферното налягане ще се задържи малко по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури - между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

iStock/Getty Images

Над планините от Западна и Централна България ще е предимно облачно с валежи от дъжд, на места интензивни и придружени с гръмотевици. По-късно след обяд от югозапад валежите ще спират и облачността ще започне да се разкъсва.

Над източните райони ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимална температура на 1200 метра около 18°, на 2000 метра - около 12°. През нощта срещу понеделник валежите навсякъде ще спрат.