/ Снимка: БГНЕС
Протестът срещу депото за отпадъци
102184
Протестът срещу депото за отпадъци
  • Протестът срещу депото за отпадъци
Жители на село Атия излязоха на протест срещу изграждането на депа за временно съхранение на опасни битови отпадъци. Демонстрацията се проведе на разклона селото от основия път Бургас - Созопол. Министърът на околната среда Нено Димов е поел ангажимента да се срещне с протестиращите на територията на новоизградената площадка около обяд.

Инициативният комитет срещу изграждането на депото е изпратил жалба до директора на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, до министъра на околната среда, до главния прокурор и до посланика на Швейцария у нас, тъй като става въпрос за българо-швейцарски пилотен проект за изграждане на „Общински център за разделно събиране и съхранение на опасни битови отпадъци в община Созопол“.

Жители на село Атия излизат на протест заради три депа за опасни битови отпадъци

Недоволните жители на Атия са изпратили и петиция до община Созопол, в която настояват за провеждането на местен референдум за преместване на депата на по-подходящо място.
"Преди 10 години първоначално общината замисля изграждане на депо за строителни отпадъци и инертни материали, което впоследствие се превръща в депо за съхранение на електронни и битови отпадъци. Към момента, общината успява да се включи в българо-швейцарска програма, което се случва още през 2015 г. и въпросното депо става център за временно съхранение на опасно битови отпадъци. Сред нас, жителите на селото, е пълна неяснота, защото никой не ни обясни кое в крайна сметка от тези трите можем да очакваме. Къщите са в непосредствена близост до тази площадка и ние сме решили да я спрем, преди да започне да функционира", заяви Даниела Иванова, участник в протеста.

По нейните думи близо 1100 гласа са събрани в петиция, която ще бъде входирана в общината с искане за местен референдум.
 
 
Освен това в селището от 20 години на временно съхранение са оставени кубове, пълни с пестициди - първоначално са били само два, но сега са цели 12. Преди около 4-5 са протекли и Иванова се пита колко временно е въпросното съхранение на опасните химикали.