57-годишната Жана Динева от три години иска да осинови децата на убитата си племеница, предава NOVA. Трагедията на жената става още по-страшна след като едно от момчетата се удави преди около две седмици до бургаския мост.

Динева има трима сина и две внучета. Поела е и тежкото бреме на една от най-трудните професии за жени - кранист. В живота на Жана настъпва тежък обрат след като губи по шокиращ начин племеницата си. На 22 юли 2012 г. 31-годишната Виолета Иванова е застреляна навръх рождения си ден от съпруга си, с когото били в развод.

Четири куршума попадат в гърба на младата жената пред очите на невръстните и синове. Николай е почти на 5 годинки, а Борислав - на 4. Обезумелият от ревност  Тодор и до днес излежава в бургаския затвор 23-годишната си присъда. Двете деца остават за  отглеждане при почернената баба.

„Тя се грижеше за тях допреди три години, заболя, направи си операция и просто нямаше сили да се грижи повече за тях и ги даде в дома „Ронкали”, частна агенция за закрила на детето”, казва Жана Динева.

Тогава Жана решава да осинови децата на племеницата си и подава заявление в социалните служби. „Три служителки от институцията дойдоха да видят условията вкъщи. Казаха ми, че тези деца не могат да ми ги дадат, но могат да ми дадат друго - да си стоя вкъщи и да взимам 500 лева. Аз им казах, че аз взимам 1 500, не е за пари, аз ги обичам тези деца, защото са кръвна връзка, на моята племеничка. Ние много се имахме с Виолетка”, разказва още тя.

Борбената Жана не се отказва и  продължава битката за децата в съда. До сега решение все още няма. Тежката дума имали Дирекцията по социално подпомагане в Бургас. Случаят се оказва сложен и за магистратите, защото при живи баба и баща, но и пълната им невъзможност да се грижат за Николай и Борислав, процедурата по осиновяване се оказва тромава.
nova.bg