Първи реакции на световните лидери за ракетите, убили двама до границата с Украйна
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че умишлено напада Полша, страна от НАТО.

"Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност", заяви той. "Това е много значителна ескалация. Трябва да действаме".

"Терорът не се ограничава до националните ни граници", каза той и добави, че е "само въпрос на време руската агресия да стигне по-далеч".

Ракети паднаха в Полша и убиха двама, задействани са военни самолети

Зеленски, чиято страна не е член на НАТО, но има тесни връзки с алианса, заяви също, че ракетният обстрел срещу електропреносната мрежа на собствената му страна е "шамар в лицето на Г-20".

"Този акт на геноцид над украинците в отговор на моя мирен план е циничен шамар в лицето на Г-20 и на света", написа той в канала си в Telegram.

Докато Съветът за национална сигурност на Полша провежда извънредно заседание, правителството получава все повече изрази на подкрепа от съюзниците от НАТО.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок написа в Туитър: "Следим внимателно ситуацията и сме в контакт с нашите полски приятели и съюзници от НАТО".

Нидерландският министър-председател Марк Рюте също публикува съобщение в Туитър: "Сега е важно да се установи какво точно се е случило".

Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че е в контакт с Полша и предвижда разговори по повод инцидента преди срещата на Г-20 утре.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който председателства срещата на върха на ЕС, написа в Twitter: "Шокиран съм от новината, че ракета или друг боеприпас е убил хора на полска територия. Изказвам съболезнования на семействата. Подкрепяме Полша. В контакт съм с полските власти, членовете на Европейския съвет и други съюзници"
БГНЕС