Зелена светлина за два проекта на армията

Зелена светлина за два проекта на армията
Зелена светлина за два проекта на армията / Sofia Photo Agency, архив

Парламентарната комисия по отбрана даде зелена светлина на два от модернизационните проекти за армията - този за придобиване на нов тип боен самолет и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб.

Проектите бяха гласувани от правителството в края на март, но тъй като са за над 100 млн. лв. те трябва бъдат гласувани и от парламента. Почти единодушно военната комисия даде зелена светлина на инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет.

Бюджетът за отбрана трябва да стигне 2% от БВП до 2024 г.

11 от депутатите подкрепиха модернизационния проект на ВВС, нито един не беше против, а само един се въздържа. За инвестиционния проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС гласуваха 10, против нямаше, въздържалите се бяха трима.

Предвижда се инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет да бъде реализиран на два етапа. По време на първия етап ще бъде сключен договор до края на 2016 г. за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018-2020 г. През втория етап се предвижда придобиване на още 8 броя самолети в периода 2022-2023 г.

Министър Ненчев: Ще купим три самолета

В проекта е записано още, че предполагаемата стойност за придобиване на 8 (при финансова възможност и повече) броя бойни самолети в зависимост от типа им би била до 1,5 млрд. лв. Тези пари включват разходи за придобиване на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, обучение на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от три години) и въоръжението. Проектът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС ще се реализира в период от 5 години и предвижда придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба.

Източник: БГНЕС