Ненчев: Бюджетът за отбрана трябва да стигне 2% от БВП до 2024 година
Ненчев: Бюджетът за отбрана трябва да стигне 2% от БВП до 2024 година / БГНЕС

Бюджетът за отбрана на България трябва да нараства плавно до 2024-та година, като целта е да стигне 2% от брутния вътрешен продукт. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на откриването на 12-ото издание на Международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2016 - отбрана, антитероризъм и сигурност" в Международния панаир в Пловдив.

Върхови иновации показва Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2016". Тя представя общо 63 фирми и организации от десет страни - 41 български и 22 чуждестранни. Изложението насочва вниманието към нови отбранителни способности, подчерта на откриването Министър Ненчев. По думите му, с приемането на редица стратегически документи държавата ясно изразява волята си да изгради модерни въоръжени сили.

Военните би трябвало да вземат 2500 лева заплата според министър Ненчев

Българската отбранителна индустрия има постижения на световно ниво, каза още Ненчев и подчерта, че бюджетът за отбрана на държавата трябва да нараства плавно до 2024-та година.

Предприятията от българската отбранителна индустрия са реализирали продукция за повече от 640 млн.евро към пазари като Афганистан, Ирак, Индия, Саудитска Арабия и САЩ", допълни от своя страна заместник-министърът на икономиката Любен Петров. По думите му, износът е нараснал с над 50% в сравнение с 2014 година.

Ненчев: Ще купим три самолета

Ненчев Бюджетът за отбрана трябва да стигне 2 от БВП до 2024 година
netinfo
В рамките на "Хемус 2016 - отбрана, антитероризъм и сигурност" ще се проведе и Осмата международна научна конференция на тема „Научните изследвания - ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности".

По време на Международното изложение за отбранителна техника ще бъде направен и статичен показ на съществуващи и придобити нови образци техника, въоръжение и оборудване във формированията от Българската армия.

Новите патрулни кораби за ВМС ще струват 820 млн. лв

В програмата по традиция са включени и демонстрационни стрелби, които ще се състоят на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово".

Ненчев Бюджетът за отбрана трябва да стигне 2 от БВП до 2024 година
netinfo
По време на форума при основната зона на река Марица в Пловдив ще се проведе и демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации.

Други новини от Пловдив