Здравословно е партиите след престой във властта да минат в опозиция
Здравословно е партиите след престой във властта да минат в опозиция / снимка: Sofia Photo Agency

Заместник-председателят на НДСВ Огнян Герджиков смята, че е здравословно не само за ДПС, а за всяка политическа партия след известен престой във властта да мине известно време в опозиция. В предаването „Седмицата" на Дарик той беше категоричен, че с решението си да напусне политиката след края на мандата си, всъщност не изоставя потъващ кораб. По думите му все повече хора осъзнават, че НДСВ е необходимо не на себе си, а на България.

Ето какво още каза професор Герджиков за Дарик:.

Как гледате на това, което се случва с коалиционния ви партньор ДПС, с който управлявахте и миналия мандат. Време ли е ДПС да си почине от властта?

Смятам, че не е съвсем здравословно една партия много последователни мандати да бъде в управлението. Свидетели сме на това как комунистическата партия ни управлява 45 години и това доведе до много сериозни деформации, и до една разруха на икономиката ни, защото социалистическа икономика се оказа един колос, вклинил крака, и тя беше тръгнала да се срути и се срути във всички страни. Така че здравословно бих казал, не само за ДПС, за всяка политическа партия след известен престой във властта да мине известно време в опозиция, след това евентуално пак би могла да бъде във властта, защото настъпват неминуемо едни или други деформации, дълго време упражнявайки власт.

На въпрос дали би се съгласил да участва в партийната листа на НДСВ за предстоящите избори Огнян Герджиков каза, че ако това се случи, той ще поиска да бъде на последното място в листата. Проф. Герджиков заяви още, че смята да преподава право и да осъществява консултантска дейност.