Здравният министър ще предоставя доклад за ваксините в НС два пъти годишно
Здравният министър ще предоставя доклад за ваксините в НС два пъти годишно / БГНЕС, архив
Здравният министър ще предоставя доклад за ваксините в НС два пъти годишно
84090
Здравният министър ще предоставя доклад за ваксините в НС два пъти годишно
Здравният министър ще предоставя доклад за ваксините в НС два пъти годишно
  • Здравният министър ще предоставя доклад за ваксините в НС два пъти годишно
  • Здравният министър ще предоставя доклад за ваксините в НС два пъти годишно

Парламентът проведе разисквания заради скандала с ваксините, а опозицията зарина с критики здравния министър Петър Москов. По време на дебата Москов отново представи редица документи, които гарантирали сигурността на ваксините.

В крайна сметка депутатите решиха два пъти годишно - през януари и през юли, ресорният министър да представя в здравната комисия в парламента доклад за осигуряване на ваксините за имунизационния календар.

Хасан Адемов от ДПС се обърна към министъра: „В многобройните си публични изяви, Вие нарекохте Вашите опоненти, които говорят на тема ваксини, „мръсници", „долна сган", „вещици". Дори си позволихте в качеството си на министър, излъчен от демократична политическа формация, да ги заплашите с прокурорска проверка. По-важното е, че загубихте доверието на българските граждани, че екипът Ви може да реформира здравната система. Създадохте грандиозен публичен скандал с европейски отзвук и всеки опит чрез многобройни, отчаяни и противоречиви обяснения да се измъкнете като своеобразна бяла нинджа от тази бъркотия, е обречен на неуспех".

„Всичко, което казахте преди малко, е манипулация, но аз имам своя субективен поглед, Вие - Вашето алиби. По отношение на истинността, верифицирането на истинността ще бъде осъществено в прокуратурата", каза Тунджер Кърджалиев от ДПС.

„Вие сте този, който не се посвени да заложи здравето на българските деца в интерес на вашите сделки. Можеш да излъжеш един човек за цял живот, много хора - веднъж, но всички завинаги не може, господин министър", каза Емил Райнов от левицата.

От своя страна здравният министър Петър Москов заяви, че след изказванията от страна на БСП и ДПС, според него вече е абсолютно ясно за какво ставаше въпрос през последните седмици и месеци. „Става въпрос за политическа атака. Дали са нейни инициатори, дали са до там безскрупулни, че да яхнат инициатори, които имат икономически подбуди, това вече е отделен въпрос", каза Москов. Той се надява, че е успял точно, ясно и с документи да обясни качеството, състава на ваксините, които се прилагат на българските деца.

„Всичко мога да приема. Това какво си говори опозицията... Очевидно е, че няма скверно нещо, което да не може да бъде произнесено. Няма душа, която да не може да бъде наранена в името на политическите им цели", каза още Москов.

Той напомни, че основният ангажимент на държавата и министъра е да гарантира и да осигури имунизационния календар. Българското правителство и аз като министър сме осигурили и гарантирали имунизационния календар, обясни той.

Ваксината "Пентаксим", внесена у нас, е френска, доставена е от Франция в Турция, компонентът "пентаксим" е произведен във Франция, а част от продукта се допакетира в турски завод, който има документи за добра производствена практика, заяви Москов.

Няма турска ваксина, има френска, която е допакетирана в турски завод, обобщи Москов и показа документи, че ваксината е идентична по състав на освободената от Франция ваксина.

Здравният министър посочи, че ваксината "Еувакс", която е за профилактика на хепатит Б, няма да бъде използвана за деца и е предложена от турската страна във връзка с бежанския поток. Москов допълни, че тя и не е предвидена в задължителната част на имунизационния календар.