Здравната ни система се нуждае от сериозни реформи
Здравната ни система се нуждае от сериозни реформи / Sofia Photo Agency

В момента имаме твърде скъпа и крайно неефективна система от здравни заведения, която се нуждае от редица реформи, заяви пред Дарик изпълнителният директор на Националната кардиологична болница проф. Владимир Пилософ. На първо място той отбеляза липсата на задължителна здравна карта, регламентираща броя и вида на лечебните заведения на териториален признак, съобразена с броя и възрастовия състав на населението.

На второ място проф. Пилософ открои липсата на единни държавни изисквания към медицинското обучение. "Абсолютно необходимо е, а и гражданите би трябвало да са дълбоко заинтересовани, работещите лекари периодично да преминават допълнително обучение и то да е със задължителен характер".

Той отбеляза също така липсата на ясна политика за внедряване на информационните технологии в системата на здравеопазване, като част от общия нерешен въпрос за "електронното правителство".

Проф. Владимир Пилософ участва в съвместния проект на сайта BestDoctors.bg и Филипс България за ролята на иновациите в устойчивата здравна система и бъдещето на здравеопазването у нас.

Цялото интервю четете тук.