Здравната каса отхвърля обвиненията на СДС за раздадени възнаграждения
Здравната каса отхвърля обвиненията на СДС за раздадени възнаграждения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Здравната каса отхвърля обвиненията на СДС за раздадени възнаграждения
50234
Здравната каса отхвърля обвиненията на СДС за раздадени възнаграждения
  • Здравната каса отхвърля обвиненията на СДС за раздадени възнаграждения

Не отговаря на истината твърдението, че управителят на НЗОК д-р Нели Нешева е получила 30 000 лв. като допълнително възнаграждение през 2011 г., това се казва в становище на касата, изпратено до медиите. От институцията уточняват, че именно д-р Нешева е настоявала допълнителните възнаграждения да се премахнат, но след критики от страна на синдикатите, през 2011 г. на всички 2700 служители в системата на Националната каса и регионалните структури са изплатени допълнителни пари.

Пред Дарик д-р Нели Нешева обяви, че е получила трикратно по-малка сума от 30 000 лева. Ставало въпрос за пари, които й се полагат по Закона за Здравното осигуряване, а не за средства от икономии в здравната каса. Тя посочи, че от СДС я обвиняват неправомерно. „Аз категорично декларира, че това е лъжа и че когато човек носи отговорност той може заедно наравно със служителите да получава. Тогава когато е по закон. Но това, което се изнася като сума е абсолютно невярно”, заяви тя.

„Получила ли съм 30 000 - не, три пъти по-малко съм получила. Като главните експерти са получили четири пъти по-малко от 30 000, което е с един пункт малко повече от директор дирекция. Ако смятате, че това не трябва да бъде така за отговорността, която нося, то тогава не знам в какво общество живеем”, обясни още Нешева.

Основанията, по които НЗОК е дала възнагражденията на служителите си, извън основните трудови през 2011 г., са регламентирани в Закона за здравното осигуряване и Закона за държавния бюджет, посочват още от касата в писмото си. Става въпрос за суми от глоби, санкции и начислени лихви. Справка на изплатените допълнителни средства през 2011 г. показва, че средно месечно на един служител са изплатени по 126,68 лева.

"Подготвяха се синдикални действия и протести. След натиска през 2011 г. на всички 2700 служители в системата на НЗОК и 28-те районни здравноосигурителни каси са изплатени допълнителни средства”, пише в отговора си службата.

„Районните здравноосигурителни каси, като второстепенни разпоредители с бюджетни средства, вземат самостоятелни решения във връзка с разпределението и изплащане на икономията от средства за работна заплата. Като се има предвид факта, че от четири години няма промяна в средствата за работна заплата, заложени в Закона за бюджета на НЗОК и няма промяна в процента на прослужено време, договорен със синдикалните организации в Колективния трудов договор, това създаде предпоставки за настойчиви искания и заплахи от страна на синдикалните организации за изплащане на икономиите от средства за работна заплата и средствата”, посочват още от касата.

„Въпреки настояването на синдикатите, лично  д-р Нешева е направила предложение с писмо до министъра на здравеопазването и до д-р Ваньо Шарков да бъде внесено изменение в Закона за здравното осигуряване, с което да отпадне ал.3 от чл. 108 на ЗЗО, с се който се регламентира възможността за раздаване на допълнителни средства”, завършва писмото на НЗОК.