Здравната каса отчете редица нарушения в Онкохематологията в София
Здравната каса отчете редица нарушения в Онкохематологията в София / sxc.hu

2125 пациенти са отчетени от столичната Онкохематология за първите три месеца от годината. Реално преминалите лечение в болницата, обаче са едва 430 или с 1695 по-малко. Това съобщи подуправителят на Здравната каса д-р Димитър Петров ден, след като стана ясно, че лечебното заведение и варненският онкодиспансер са дадени на прокуратурата за нарушения.

От ръководството на Касата са установили, че от софийската болница дори е бил отчетен престой на лице, което към този момент е пребивавало в чужбина. Петров информира още, че задълженията на Онкохематологията в София, която е сравнително малка болница, възлизат на 25 млн. лв.

„За първо тримесечие към РЗИ са отчели 430 пациенти, а към Националната каса - 2125 и ние сме ги платили. Тоест в РЗИ се отчитат около 120 болни на месец, а към Касата се отчитат към 700. При тези пациенти и при 70 легла, за да се пролежат за тези три месеца, това значи, че средната продължителност на предстоя, ако се напълнят изцяло леглата, което никога не става, е от 3 дни. Вторият проблем - има 57 болни само от нас констатирани, които практически лежат без никаква терапия, друг е въпросът за какво е лежат там. Имам чувството, че ръководството на болницата не знае какво става в самата болница. Не може да се приемат болни без никаква терапия. Второ, имаме сигнал от медицинско лице, което оспорва хоспитализациите на своята дъщеря - също медицинско лице, с приложени доказателства, че за част от хоспитализацията, тя е била в чужбина, дори в друга болница", допълни д-р Петров.

За другата болница, дадена на прокуратурата за нарушения, а именно варненския онкодиспансер - ресорният министър Петър Москов съобщи, че лечебното заведение е отчитало купуване и използване на онколекарства, които са стрували от порядъка на няколко хиляди лева за опаковка. След това обаче лекарствата са били продавани. Така здравната каса веднъж е платила за тях, а след това те са продадени, посочи Москов и определи всичко това като „гнусотия".