Затвор грози неизвестния художник на Паметника на съветската армия

Затвор грози неизвестния художник на Паметника на съветската армия
Затвор грози неизвестния художник на Паметника на съветската армия / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Александър Налбантов, районен прокурор на София
42774
Александър Налбантов, районен прокурор на София
Вежди Рашидов коментира новия облик на паметника
Иво Пенев от Столичния инспекторат
Зам.-кметът на София Христо Ангеличин
  • Александър Налбантов, районен прокурор на София
  • Вежди Рашидов коментира новия облик на паметника
  • Иво Пенев от Столичния инспекторат
  • Зам.-кметът на София Христо Ангеличин

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестния художник, който пребоядиса Паметника на съветската армия. Това съобщи за Дарик районният прокурор на София Александър Налбантов. Производството се води за хулиганство. За подобно престъпление законът предвижда до две години затвор или пробация, но ако престъплението е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или се отличава с изключителен цинизъм или дързост, е възможно лишаване от свобода до пет години.

„Още петък вечерта е извършен оглед на мястото. И с това действие органите са започнали досъдебно производство. Делото утре съм казал да бъде докладвано, защото не мога да разбера по какви причини някой смята, че няма досъдебно производство”, уточни Налбантов.

Случаят се разглежда от Първо РПУ. За момента обаче полицията не разполага със снимки на художника, каквито информации се появиха преди ден.

Затвор грози неизвестния художник на Паметника на съветската армия

„Ако добре мисля, става въпрос за углавно престъпление и проява на вандализъм. Не може всеки, който се събужда сутринта, да окепази държавата”. Така министърът на културата Вежди Рашидов се изказа относно боядисването на Паметника на съветската армия. „Друг е дебатът дали паметникът е необходим или дали неговото пребоядисване има художествени качества”, обясни още Рашидов, като уточни, че за него паметникът си оставал част от българската история.

„Паметникът е общинска собственост, затова не искам да взимам отношение, не е редно, защото има разделение на властите”, заяви културният министър, но същевременно определи деянието като вандализъм.„В случая в момента има един вандализъм и това трябва да се приеме. Искаме, не искаме, България 50 години живя в социализма. Германия не махна руския танк от центъра на Берлин, Австрия не махна, а ние сме единствените, които прилагат разрушителна сила. Не се прави така. Има си органи, има власт, има държава. Не може всеки, който се събужда сутринта да окепази държавата. Дайте да преместим това, което се случва, не на паметника, а някой да дойде и да ви боядиса къщата само защото му се рисува на човека”, коментира още министърът.

„Социализмът е част от българската история и не е необходимо никое поколение да се опитва да изтрие миналото си с гумичка”, допълни още Рашидов.

Заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" в Столична община Христо Ангеличин обаче е на друго мнение. Той определи в интервю за Дарик художествената акция като талантлива креативност. „Категорично ми харесва изрисуваната част от паметника. Кара ни да се замислим, провокира, кара хората да го видят", каза още Ангеличин и добави:

„Този паметник продължава да разделя българското общество и във всеки един момент, когато забравим, че водим този спор, някой се намира да ни напомни. За мен това не е престъпление, това е креативност и е много артистично. Това не са драскачи, това са хора, които са направили един много внимателен проект, много внимателно са огледали какво ще боядисват и са го направили много забавно. По този начин отново са поставили акцента да го има или да го няма това грозилище. Поставят въпроса за това не е ли променена историята на България и какво всъщност ни казва този паметник днес - 2011-а година".

По думите му основният въпрос е докога ще го има този паметник. „Аз съм сигурен, че рано или късно той ще падне от само себе си и ще спрем да гледаме от центъра на София Витоша през дулото на шпаги", категоричен бе Христо Ангеличин.

Затвор грози неизвестния художник на Паметника на съветската армия

Вече втори ден част от статуите са боядисани като Супермен, Върколака, Капитан Америка, Жокера и Дядо Коледа. Изрисуваният монумент намери място в новините и на световните медии във Великобритания, Канада и дори Австралия.

Най-късно във вторник в 9.00 ч. сутринта ще започне цялостното почистване на Паметника на съветската армия, каза за Дарик Иво Пенев от Столичния инспекторат. Той уточни, че замърсените участъци ще бъдат третирани само с екологични, сертифицирани, биоразградими материали. По думите му така ще се изтрият графита и боята, а повърхността на паметника няма да бъде наранена, а даже ще се освежи. Пенев обясни, че самото почистване няма да бъде леко, като специалистите предвиждат поне ден работа по него.

Художникът все още се издирва от Столичната община и полицията. Общината ще иска от него да плати щетите или най-малкото да почисти собственоръчно боята от монумента.

Затвор грози неизвестния художник на Паметника на съветската армия

Паметникът на съветската армия в София се намира в идеалния център на града, на булевард „Цар Освободител”, между Орлов мост и Софийския университет, в началото на Княжеската градина. Издигнат е в периода 1953-1956 г., като ръководители на творческия колектив са скулпторът Иван Фунев и архитект Данчо Митов. Започва с две скулптурни композиции откъм булеварда и преминава през гранитен плочник, ограден с метални отливки на големи дъбови венци. Постаментът е обграден с бронзови барелефи от трите страни. Скулптурната група включва ликуващ съветски войник с вдигнат автомат, от двете страни на когото са застанали жена и мъж - съответно селянка и работник от България.

През 1993 г. Столичният общински съвет, доминиран от групата на СДС, взема решение за премахването на паметника. Въпреки това, опитите за реализиране на решението търпят неуспех.

Левите сили в София традиционно празнуват годишнината от 9 септември 1944 г.на паметника. Също така, русофилски дружества отбелязват там годишнините от 9 май 1945 г.