Затягат мерките срещу корупцията в РИОКОЗ – Пловдив
Затягат мерките срещу корупцията в РИОКОЗ – Пловдив / netinfo
Затягат мерките срещу корупцията в Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Пловдив, заради случая с арестуваната инспекторка в Първомай, съобщи директорът на инспекцията д-р Ани Егинлиян.

Жената бе задържана в края на миналата седмица за вземане на подкуп от 700 лв. Сигнал срещу нея подал собственик на ресторант, който обяснил, че инспекторката му иска парите, за да не му състави акт. На инспекторката е наложена постоянна мярка „Задържане под стража” от Окръжния съд, която все още не е обжалвана. Шефката на РИОКОЗ също е викана в полицията да дава обяснения за механизма, по който се извършват проверките.

Д-р Егинлиян съобщи, че ще вземе решение за отстраняване на служителката, след като получи писмо от прокуратурата за случая. В санитарната инспекция вече са въведени чек-листове, които не могат да бъдат поправяни или дописвани, след извършване на проверка в даден обект. Ще бъдат номерирани и докладите на инспекторите, за да не могат да бъдат унищожавани.

Ръководството на РИОКОЗ е назначило комисия, която ще проследи къде са слабите места в инспекцията, за да се ограничи корупцията. Очаква се комисията да излезе с резултати през септември. Въведена е и практика да се сменят обектите на служителите на две години. Ще бъдат закрити също изнесените офиси на инспекцията, като работещите там ще бъдат прехвърлени в Пловдив. Това е единственият случай на задържан санитарен инспектор в Пловдивско от началото на годината досега.

Други новини от Пловдив