/ ThinkStock/Getty Images
Защо Турция сменя посланика си у нас
94357
Защо Турция сменя посланика си у нас
  • Защо Турция сменя посланика си у нас
Турция изтегля посланик Сюлейман Гьокче от България. Дипломатът си тръгва предсрочно и ще представлява страната си в Гватемала. Той ще бъде сменен от 51-годишния Хасан Улусой, дипломат от кариерата и експерт в областта на човешките права и международната сигурност. Досегашният турски посланик у нас Сюлейман Гьокче се прочу с това, че в края на 2015 г. приюти за кратко в посолството Лютви Местан, който бе свален от лидерския пост на ДПС.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ В ТУРЦИЯ ПРЕДИ ГОДИНА

По-късно дипломатът демонстрира близост с Местан и новата му партия ДОСТ. Редица български политици настояха Гьокче да бъде изгонен от България.

Според експерта по балкански въпроси и българо–турските отношения Любомир Желев, бивш търговски аташе в Анкара, Гьокче е в немилост вече месеци наред. По думите му Турция отчита някои провали във външната си политика и взима мерки за съживяване на политиката си на Балканите.

Турция праща нов посланик у нас

Смяната на посланик Сюлейман Гьокче е част от промяната в екипа на турското правителство, който работи на Балканите и в частност в България, обясни Любомир Желев:

„На 19 юли беше направена голяма рокада в състава на турското правителство, като всички министри и отговорни длъжностни лица, които имаха по някакъв начин отношение към политиката на Турция към България през последните 1-2 години бяха сменени. Това е един знак, че Турция оценява някои провали в своята външна политика на Балканите и взема мерки за коригиране на положението и съживяване на турската политика на Балканите и в България конкретно“.

Сюлейман Гьокче
Сюлейман Гьокче darikradio.bg

Посланик Сюлейман Гьокче отдавна е в немилост и от четири –пет месеца активната фигура, която изпълнява политиката на Турция у нас е генералният консул в Пловдив Хюсеин Ергани. Освен скандалното поведение и намесата във вътрешните работи на България има и друга причина Гьокче да изпадне в немилост, коментира Любомир Желев:

Главният военен съветник на Ердоган е задържан (ВИДЕО)

„Ръководителят на военната мисия към посолството в София до преди две години полковник Али Язъджъ е един от организаторите на опита за преврат, след като стана личен адютант на президента, той е арестуван и подсъдим за участие в заговора на Фетхуллах Гюлен“.

Турция не помага на нито една политическа партия у нас, увери посланик Гьокче

Турция си е взела бележка от реакцията в България в отговор на грубата намеса в политическия живот на страната и смяната на посланика е знак, че Турция има намерения да следва една по-различна политика спрямо България.

„Няма какво да си кривим душата – България и Русия в момента са единствените да кажем приятели-съседи на Турция, на които тя може да разчита. С всички останали страни от своето близко или по-далечно обкръжение Турция е в състояние на студена война – като се започне от Холандия, Германия и Австрия – стигне се до Гърция и Кипър. За Сирия и Ирак да не говорим“, подчерта Желев.

Според експерта новият посланик на Турция у нас Хасан Улусой поне четири месеца след началото на мандата си няма да допусне активни действия, които дразнят и предизвикват недоволство.