/ БГНЕС, архив
Според Явора Стоилова подходящият бъдещ стопанин на къщата е Столична община
Защо държавата чака Яворовият музей да бъде пуснат на търг, за да го поиска?
99250
Защо държавата чака Яворовият музей да бъде пуснат на търг, за да го поиска?
  • Защо държавата чака Яворовият музей да бъде пуснат на търг, за да го поиска?
Намерението на държавата за придобиване на къщата, в която се помещава музеят "Пейо Яворов", е адекватно, но твърде закъсняло. Може би трябваше да се случи нещо ужасно, като това Яворовият музей да бъде пуснат на търг, сравним с разпродажба на стари мебели, за да се случи и нещо добро с него.

Коментарът направи пред Дарик Явора Стоилова, внучка на една от сестрите на Пейо Яворов и дъщеря на Ганка Найденова, дългогодишен деятел за съхраняване на наследството на българския поет.
 

БГНЕС, архив

Историята на къщата на ул. "Георги С. Раковски", в която Пейо Яворов и съпругата му Лора са живели под наем в продължение на година, започва с една неправда - одържавяването й без обезщетение за собствениците, разказва родственицата на поета Явора Стоилова.
 
След това къщата-музей преминава в ръцете на Нов български университет и в двора й се появява кафене, което не се приема добре от част от обществото. Следващият собственик успява да се погрижи за фасадата на къщата. През годините се чуват и предложения за преместването на музея в друга къща, но това отшумява.

Съдебен изпълнител извади на тезгяха за продан Къщата на Яворов в София

Обявеният преди няколко дни търг за продажбата на къщата е дъно, но и надежда за промяна, смята Явора Стоилова. "Може би има нещо добро в ужасното, което се случи. Защото сега вече всички видяха докъде сме стигнали - Яворовият музей да бъде пуснат на търг. Но не на търг с евентуално по-добри собственици, които ще се грижат за него, а на разпродажба, като някакви стари мебели. Или идва съдия изпълнител и изхвърля съдържанието и духа на една къща", споделя именитата наследница.
 

БГНЕС

В обявата за продажба от частен съдебен изпълнител имотът е оценен на стойност 1 628 758 лева.

Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост. Причината имотът да бъде обявен за публична продан са неуредени финансови отношения.
 
Само преди година домът на Яворов в София възкръсна за нов живот

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелова живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.
 

БГНЕС, архив


Според Явора Стоилова всички досегашни правителства носят вина за разрухата на къщата на столичната улица "Георги С. Раковски". И въпреки че реакцията на държавата е закъсняла, според нея Столичната община би била подходящият бъдещ стопанин на къщата.
 
"Това е София, а общината се грижи за София. А това е едно духовно лице на София. И смятам, че по този начин музеят ще бъде повече идентифициран като част от културното лице на един град", коментира още тя.