Запознават ученици с възможностите за работа в съответната община

Вицепремиерът Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев / БГНЕС
Запознават ученици с възможностите за работа в съответната община
96582
Запознават ученици с възможностите за работа в съответната община
  • Запознават ученици с възможностите за работа в съответната община
Държавата ще създаде нужната организация учениците от всяка община да се запознават с възможностите за работа в конкретното населено място - това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след откриването на форума "Национални дни на кариерата". Идеята е обсъдена с образователния министър Красимир Вълчев, а целта е децата да бъдат подкрепени в професионалното им ориентиране.
 
Агенцията по заетостта стартира анкетно проучване на потребностите от работна сила

"Огромна част от родителите, огромна част от децата не познават съществуващи икономически дейности на територията на съответната община. Те не знаят какво се случва там, какво се произвежда. Затова с министъра на образованието говорихме да се създаде организация децата напуснат класните стаи малко и да видят какво се случва в техния град - какви производства и предприемачи има. Фабрика в днешно време има малко общо с тези от преди 20-30 години и още по-малко с тези от края на 19 век", каза Дончев. Той изтъкна, че изобщо не е непрестижно, в никакъв случай не е лошо заплатено и не е безинтересно да работиш в производството.

Финансират допълнително специалности, по които се очаква недостиг на пазара на труда

Вицепремиерът се позова на справка, според която ако човек завърши в момента професионална гимназия и има добра квалификация, влизайки в производството, той със сигурност ще получава повече като стартова заплата, отколкото полицейски служител или учител.