Започва белодробна профилактика в пет области в страната
Започва белодробна профилактика в пет области в страната / netinfo
Над 20 хиляди прегледи са извършени в рамките на пилотната програма за подобряване на здравните услуги за уязвимите етнически групи през тази година, съобщават от Министерството на здравеопазването. От неделя започва белодробна профилактика в пет области на страната.

Областите са Пазарджик, Ямбол, Враца, Кюстендил, София-област. Профилактиката ще се извършва с два мобилни флуорографа, осигурени от Министерството на здравеопазването по линия на проекта по програма ФАР „Образователна и медицинска интеграция на уязвимите малцинствени групи със специален фокус върху ромите”.

Двата мобилни флуорографа са оборудвани с най-нова модерна техника с дигитални снимки и с необходимите консумативи за профилактика и ранна диагностика на белодробните заболявания. Петте мобилни медицински кабинети разполагат с необходимото оборудване за извършване на прегледи и имунизации на деца и прегледи на здравно неосигурени жители в отдалечени населени места. Общата стойност на оборудването и консумативите е над 1,5 млн. лева.

С извършените над 20 000 прегледи с мобилните медицински структури е постигнат много висок обхват на населението, е етапната оценка за изпълнението на проекта. Мобилните кабинети дават възможност да се постигне по-добър ефект при здравното обслужване, като специализираните здравни услуги се доближават до нуждаещите се от тях хора.

Това е изводът и от реализираните от Министерството на здравеопазването през 2006 година три програми за профилактични гинекологични прегледи на здравно неосигурени ромски жени, които бяха извършени в три области - Бургас, Видин и Монтана. Общо в трите области бяха прегледани 1111 жени, бяха взети и изследвани 968 цитонамазки и проведени 968 вторични прегледи.