Започнаха щафетни предупредителни протести във ВМЗ
Започнаха щафетни предупредителни протести във ВМЗ / netinfo

Едночасова предупредителна стачка започнаха днес поетапно работещите във ВМЗ – Сопот. В 8.00 часа за около двайсетина минути 800 работници са спрели работа на площадката в Иганово, а за 11.15 часа е насрочен едночасов протест в цеховете в Сопот.

Той е организиран от „Подкрепа” и не се подкрепя от КНСБ. Макар да не е спазена процедурата за стачка, няма да предприемам действия срещу протестиращите, каза пред Дарик изпълнителният директор в оставка Иван Иванов. Той повтори, че стачката е немотивирана, заплатите се изплащат редовно, дълговете са намалени с 40% за 2 години, оръжейницата е подсигурена с достатъчно поръчки.

От „Подкрепа” обаче твърдят, че се изнасят производства и машини и настояват ръководството да представи производствена програма за 6 месеца напред, както и да бъдат изплатени 22 лева добавки от 1 юли. Лидерът на КНСБ Иванка Иванова обаче заяви, че колегите им от „Подкрепа” не се явяват на насрочените разговори с ръководството, с мотив че искат да преговарят сами, без участието на другия синдикат в оръжейницата.

Пълномощникът на Министерството на икономиката Атанас Съйков е заявил днес, че до края на годината всички финансови претенции на протестиращите ще бъдат удовлетворени.

Новини от Пловдив