Започна прокурорска проверка за киселото мляко със сода каустик
Започна прокурорска проверка за киселото мляко със сода каустик / снимка: Дарик - Разград / 2-годишният Олег вече е изписан от болницата

Образувана е предварителна проверка по случая с натровеното с кисело мляко със сода каустик дете. Това съобщи окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов. Разследването е за причиняване на средна телесна повреда след изготвяне и продажба в търговската мрежа на хранителен продукт, в който има вещество, опасно за здравето. Нямаме данни, че в кофичката има сода каустик, а че е завишена киселинността в млякото, обясни Дамянов. Жалба от страна на собственика на фирмата-производител на млякото не е подавана в Окръжна прокуратура – Разград, допълни държавният обвинител.

Междувременно директорът на Регионалната инспекция за контрол на общественото здраве в Разград д-р Станчо Станев свика извънредно заседание на Областната комисия по безопасност на храните, тя се провежда в момента при закрити врата.

Ще припомня, че двегодишният Олег бе приет в разградската болница в неделя срещу понеделник с възпаление на хранопровода и трахеята. Изследване на РВМС-Разград установи, че в киселото мляко, което е консумирало детето, има завишена киселинност. Заради използването на натриева основа при дезинфекцията на съоръженията в млекопроизводството, се предполага, че веществото е сода каустик.