Зам.-шеф на НС ходатайствал пред Ваньо Танов за приятел
Зам.-шеф на НС ходатайствал пред Ваньо Танов за приятел / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов съобщи пред "Нова телевизия", че зам.-председателят на парламента от ГЕРБ и шеф на столичната организация на управляващата партия Лъчезар Иванов е ходатайствал неговият приятел Сергей Бранков да бъде назначен за шеф на митницата "Калотина" или поне за началник смяна.

Името на Бранков нашумя след репортаж на телевизията, излъчен в неделя, от който се видя, че началникът на смяна в митницата има палат върху 1.5 декара в покрайнините на София. Бранков обясни пред репортера Диляна Гайтанджиева, че взима заплата от 600 лева месечно и че джипът "Фолксваген туарег" за 100 000 лева, който кара, му е даден от приятел. После медията обвини депутата от ГЕРБ, че опитал да спре излъчването на репортажа. Съпругата на Бранков пък е експерт в здравната комисия, оглавявана от Иванов.

Шефът на Бранков Ваньо Танов уточни, че джипът не е бил вписан в декларацията за имущественото му състояние и затова НАП е дала становище, че няма разминаване между доходите и имуществото на Бранков.

По думите на Ваньо Танов разговорът между него и Лъчезар Иванов е бил по инициатива на депутата, но е минал коректно и не е имал никаква стойност.

Шефът на митниците поискал гаранции от премиера Бойко Борисов срещу политически натиск при назначенията и обажданията на депутати спрели.

Танов каза, че се надява на помощта на МВР, за да се пребори с корупцията във ведомството си. "Няма вътрешна процедура, по която корумпираните да бъдат отстранени, нямам правомощия да извърша обиск на митничар, за да установя дали има пари в себе си, не мога да го разпитам, за да могат тези действия да издържат в съда", каза Танов. По думите му съдът връща на работа уволнените за корупция и това ги кара да се чувстват безнаказани. За да се справи с проблема, Танов мести уличените в архива с надеждата, че като секнат допълнителните източници на доходи, те сами ще напуснат.