Зам.-кмет признава за закъснението в борбата с комарите
Зам.-кмет признава за закъснението в борбата с комарите / netinfo

Столичната община изостава тази година в дезинфекцията на зелените площи срещу комари, кърлежи и бълхи, заради изискванията на Закона за обществените поръчки. Срокът за избор на фирма за обработка на паркове и градини е 52 дни, каза заместник-кметът по екология Мария Бояджийска.

Бояджийска потвърди информацията на Дарик от вчера, че победителят в конкурса ще е ясен в края на юли, а реално пръскане срещу бълхи, комари и кърлежи ще започне през август. Тя се съгласи с тезата, че дотогава всеки ще трябва да се спасява сам, като си купува препарати от аптеката. Дори самата тя била потърпевша. Бояджийска уточни, че градът ще бъде разделен на осем зони в битката срещу комарите. Друга причина за забавянето било късното превеждане на 560 хиляди лева от държавния бюджет.

Праз април бившият директор на дирекция „Зелена система” Симеон Димчев каза пред Дарик, че парите са преведени и пръскането ще започне в края на май. Днес Бояджийска не даде отговор дали тогава е стартирала процедура за избор на фирма, която да дезинфекцира зелените системи и ако „Да”, защо до днес няма победител, както и дали не е прекратена тогава процедурата по някаква причина. Затова пък заместник-кметът по екология каза, че следващата седмица вече ще има нов директор на „Зелена система”.