Законът позволява всеки да бъде наблюдаван със СРС-та, твърди експерт
Законът позволява всеки да бъде наблюдаван със СРС-та, твърди експерт / снимка: Novanews.bg

„Имаме невероятно разюзден закон за специалните разузнавателни средства, който дава възможност всеки да бъде подслушван законно", коментира в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

Той обясни, че член 12 от закона позволява всеки да бъде наблюдаван със СРС-та и агентура, ако това е необходимо за нуждите на националната сигурност.

„Няма защита. И законът според мен в този член 12-и е противоконституционен", заяви Радулов. „В този закон всичко е размито, няма отговорности", допълни той.

Според адвокат Николай Хаджигенов това, че са разработвани протестиращи, не е от вчера, ще го има и занапред.

Двамата експерти коментираха и потвърдената на втора инстанция присъда срещу Цветан Цветанов за това, че е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни разрешения за използване на СРС-та. Тази присъда предизвика коментар от премиера Борисов, че ако Цветанов е получил 4 години затвор, съдии като Владимира Янева, председател на СГС, трябва да получат по 400 години. Оказва се, че именно Янева е магистратът, който е разписвал всички разрешения за използване на специални разузнавателни средства във връзка с разработката "Червеи".

Според адвокат Хаджигенов не е имало никакви съмнения още при назначаването на Владимира Янева.

„Цветанов ѝ беше като личен пиар, сега берем плодовете на цялото това нещо", заяви адвокат Хаджигенов. „Главният прокурор не се обръща на никъде, няма изменение в тази посока - каквото каже премиерът, каквото каже „Кой", нещата се случва, или не се случват. Това няма нищо общо с правото, правосъдието или закона. В конкретния случай нещата са ясни - извършени са множество закононарушения, вероятно и купища престъпления. Това не е единичен случай, просто сега скандалът е голям".

Източник: Novanews.bg