/ БГНЕС
Външно министерство подкрепя изграждането на два контролно-пропусквателни пункта на границата със Сърбия, но сред тях не е ГКПП Трекляно. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол.

Захариева смята, че евентуалното откриване на ГКПП Трекляно не само няма да съкрати пътя между Кюстендил и Босилеград като километри, но и ще го удължи.

Пътят до София също няма да бъде съкратен с повече от 10-20 км. Това е и по информация на съответните компетентни ведомства, но и със сигурност ще се изминава по-бавно, поради преминаването през планински терен. Тоест това няма да съкрати като време пътя до София. Поради тази причина пътуването на нашите сънародници от Сърбия, от Босилеград, ще бъде най-вероятно през съществуващите ГКПП-ата Олтоманци – Рибарци. По-удобната и предпочитана връзка ще бъде за тях до Кюстендил, включително и до София”, обясни тя.

Захариева за забраната Миталов да влиза в САЩ: Не е срещу интересите на България (ВИДЕО)

Захариева каза и че за ГКПП Трекляно нямаме и двустранно споразумение със Сърбия. Според нея външно министерство няма да предложи откриването на новия пункт, защото той няма да подобри нито връзката с Кюстендил, нито със София – теренът е планински с по-лоша инфраструктура. В същото време Захариева изрази готовност да обсъди този въпрос в междуведомствения съвет, ако има различна позиция.

Междувременно МВнР в рамките на своите компетенции, ще продължи да подкрепя изграждането на двата ГКПП-та, за които имаме вече подписана спогодба със Сърбия и това са Салаш - Ново корито и Банкя - Петачинци”, каза тя.