/ Thinkstock/Getty Images
Задържан е служител на ГДБОП участвал в престъпна група от полицаи, искала т.нар. "такса спокойствие" от търговци в София. Това обявиха на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Акция и арести: Полицаи от 4-то районно в София изнудвали търговци за такса „спокойствие“
 
Преди седмици бяха задържани четирима служители на Икономическа полиция от столичното Четвърто районно управление заради корупция. Те са обвинени за участие в престъпна група, а някои от тях и за подкуп. Еднин от задържаните към момента е пуснат под парична гаранция заради влошено здравословно състояние, а другите са задържани за постоянно в ареста.
 
На служителя от ГДБОП са му повдигнати обвинения за участие в престъпната група и лично укривателство. Той е бивш служител в районното управление, но преди около година се е прехвърлил в ГДБОП. Установено е, че докато работел 4-то РУ той е предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки, касаещи продажби на фалшиви стоки, документирани били няколко такива случая. Досега не е имало сигнали срещу него.

Спецсъдът остави в ареста обвинените полицаи за корупция (ВИДЕО)
 
По случая с есктрадицията на Димитър Желязков - Очите от Турция прокурор Гешев коментира, че разследването срещу него е пред приключване. По думите му са събрани всички доказателства и са извършени всички възможни действия за приключването му.

Предстои, след като бъде върнат у нас в петък, на Желязков да му бъдат повдигнати обвинения и предявени материалите по делото, допълни Гешев и каза, че прокуратурата ще поиска от съда да го остави за постоянно в ареста.

Собственикът на рекетирано от полицаи заведение: Откакто плащаме, няма проверки
 
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира още информацията излязла в чужди медии за мъж от България, който обучава и продава кучета за боеве. Той обясни, че е започнала проверка от ОДМВР Русе като въпросното лице не е криминално проявено и до момента не е попадало в полезрението на полицията.
БТА