За пети път отложиха дело срещу общински кмет в Разград
За пети път отложиха дело срещу общински кмет в Разград / снимка: DarikNews.bg, Разград

За пети пореден път отложиха делото срещу кмета на община Лозница Айхан Хашимов. За пръв път процесът бе насрочен миналия април. След това три пъти представители на различните страни по делото представяха болнични за дните на заседанията, докато през октомври съдът не забеляза процесуален пропуск - държавата, която е ощетена страна в процеса, не била уведомена, че има право на граждански иск.

За отстраняване на нарушението съдът върна делото на прокуратурата. Днес се оказа, че двама от деветимата подсъдими - Диян Стойков от Варна и Димо Йорданов от град Игнатиево - получили само призовки, но не и копие от обвинителния акт, изготвен на 30 октомври. Защо в такъв случай са се подписали в призовката, на която пише, че е придружена с копие от обвинителния акт, съдът не изясни и отложи процеса за началото на април - една година след първото заседание.

Обвинението е за неправомерно разходване на бюджетни средства и за умишлена безстопанственост. Щетите за държавния бюджет от ремонтите на пострадали от мними бедствия сгради са в размер на 627 272 лв.

Освен кмета на община Лозница Хашимов обвиняеми са: заместниците му Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, други двама служители в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн и четирима предприемачи, извършвали ремонтите през 2009 г.: Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов, Хашим Хашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.

На днешното заседание бе внесен граждански иск от юрисконсулта на Областна администрация, той е за цялата стойност на щетите и е адресиран само до кмета на Лозница.

29 са свидетелите в процеса, днес четирима не се явиха, в залата освен деветимата подсъдими бяха и осем адвокати и три вещи лица. След спорните казуси в процеса бе дали журналистите имат право да присъстват в препълнената зала. Без да бъде сезирана от някоя от страните го постави съдия Доротея Иванова, като изрично попита всяка от страните има ли нещо против журналисти да присъстват в залата.

Адвокатите уточниха, че единствено не желаят те и подзащитните им да бъдат снимани и записвани с диктофони в залата, което изискване бе спазено. Казусът е прецедент в Разградски окръжен съд, където съдебните заседания са публични с изключение на делата, по които има използвани СРС-та или се касае за интимни въпроси. Дори и при тях обаче няма забрана за аудио и видеозапис на четенето на присъдите и снимането на съдебния състав.