Взривяват опасната Триумфална арка
Взривяват опасната Триумфална арка / снимкa: Дарик - Благоевград

Областно пътно управление в Благоевград предприе действия по разрушаване на съоръжение на главен път Е-79, познато още като "Триумфалната арка".

Поради извършване на взривни работи в района на закритата вече сепарация  „Орловец" на 5 август от 12.00 до 16.00 часа ще бъде спряно движението по международния път в района на Симитли, съобщи говорителят на благоевградската полиция Гергана Моралиева.

Леките автомобили ще преминават по обходен маршрут през селата Железница и Черниче, Симитлийско. Товарните автомобили и ТИР-ове ще изчакват периодично пропускателен режим, поради невъзможност да преминат през мостовите съоръжения  край Симитли.

Съоръжението е изградено в далечната 1978 година. Тогава е направено с цел предпазване на преминаващите моторно-превозни средства от падане на въглища от надземните вагонетки по въжената линия към сепарация "Орловец" на мини "Пирин". Минното предприятие бе взривено с тонове тротил преди години, но предпазното съоръжение нелепо бе оставено на саморазрушение.

"Този проблем не е от вчера, години наред пишем докладни до Изпълнителна агенция "Пътища" за премахване на съоръжението, което местните жители наричат с насмешка "Триумфалната арка". Последното ни уведомително писмо е от 4 февруари тази година, но към този момент няма конкретен резултат", каза пред Дарик неотдавна ръководителят на РПС- Благоевград Георги Цветков.

Преди време Областно пътно управление е провело конкурс за избор на фирма, която да събори по всички законови правила опасното съоръжение. Изненадващо обаче, процедурата била спряна, а нужните за изпълнението на дейностите пари - по-малко от 15 000 лева, не били отпуснати.