Въвеждат режим на тока по Южното Черноморие?
Въвеждат режим на тока по Южното Черноморие? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Режим на тока бе въведен по Южното Черноморие - пет часа ще има ток, един няма да има. Такава ще е схемата поне докато не спадне потреблението по курортите, съобщава bTV. Ограниченията ще засегнат Слънчев бряг и всички курорти на север от Бургас. И през изминалата нощ поредица от аварии остави части от Слънчев бряг, Несебър и Поморие на тъмно и топло. И през деня енергото в Югоизточна България продължи да отчита изключително високо потребление на ток по Южното Черноморие.

Според предоставените от EVN данни, само в Слънчев бряг, в четвъртък, в осем часа вечерта, е отчетен пик в потреблението - 163 мегавата, което е около една пета от капацитета на АЕЦ "Козлодуй". Мрежата в района е поставена на екстремно натоварване. Дори през нощта заради постоянно работещите климатици в курорта потреблението не пада под 80 - 90 мегавата.

Националната електрическа компания обяви, че започва приоритетна подмяна и ремонти по преносната си мрежа, които да сведат до минимум авариите като тези по Южното Черноморие. Вече се подменя част от мрежата в отсечката Шабла - Каварна. Новият мениджмънт на НЕК се оправда, че по морските курорти има рекордно голямо потребление на ток, но в същото време липсва стратегия за доразвиване на мрежата там.

Има частично ограничаване на тока в размер на 10 мегавата пропорционално в района на Варна и на Бургас заради прекомерна употреба на електричество. 8 мегавата са ограничените консуматори в Бургаско, а 2 мегавата - във Варненско. Спирането е разпоредено от Централното диспечерско управление към ЕСО. Това каза пред Агенция "Фокус" изпълнителният директор на Електроенергиен системен оператор Иван Йотов. По думите му няма да има режим на тока, ограничението ще продължи най-много до 22.00 часа - докато премине върховия товар. Ограничаване на мощностите се прави с цел запазване на целостта на системата. Не е вярна информацията, че пет часа ще има ток, а един - не. "Такава информация ние не сме обявявали, заявявам го най-отговорно", каза Иван Йотов.

Ограничаването се прави по преценка на териториалната диспечерска служба на електроразпределителното дружество. "То решава кого да ограничи в рамките на тези мегавати. Най-просто казано, ако град Обзор е 200 мегавата, ограничава се част от него. Това е съвсем схематично. Там има много села и курорти и диспечерите от регионалните диспечерски служби на електроразпределителното дружество знаят какво да ограничат", обясни Йотов и уточни, че ЕВН ще преценят къде ще ограничават тока и къде няма по схема.