Във Владая и Мърчаево хората все още спят навън
Във Владая и Мърчаево хората все още спят навън / снимки: DarikNews.bg, Димитър Панев
Във Владая и Мърчаево хората все още спят навън
53804
Във Владая и Мърчаево хората все още спят навън
  • Във Владая и Мърчаево хората все още спят навън

Пети ден след земетресението, което разлюля България в малките часове на 22 май, жители на софийските села Владая и Мърчаево продължават да спят на открито, обзети от страх. Двете населени места са с най-сериозните, отчетени от трусовете щети в рамките на Столична община. Във Владая поражения имат почти всички 1500 къщи, обясни кметът Васко Стоянов, а над 200 от живущите са сигнализирали за това. Стоянов допълни, че осем от сградите със сигурност са опасни за живеене. Според кмета на граничещото с Рударци селище Мърчаево Петър Георгиев местните там трябва да са щастливи, че драмата не се е разиграла през деня. Така разрушаването на комините, напукването на стените и падането на мазилките в училищната сграда не са успели да наранят децата.

Напукана стена на читалището, отцепване на сградата на училището от ученическия стол и повсеместен страх - това е положението в намиращото се на 11 км западно от София село Владая според неговия кмет Васко Стоянов: „Къщите са с паднали комини, счупени керемиди по покривите. Почти всички къщи са напукани във вътрешната си част. Хората още живеят по колите. Мисля, че трябва да се окаже психологическа помощ на тези хора".

Във Владая и Мърчаево хората все още спят навън
netinfo

По-тежка е ситуацията в граничещото с Рударци село Мърчаево, което се намира на 3 километра от Владая. Кметът Петър Георгиев каза: „Стресът, който са изживели хората, е взел връх. Всички казват, че ги страх да влязат. А относно реакцията на държавата, не мога да определя дали е навременна и адекватна". Една от най-жежко пострадалите сгради там е училищната. „Видях я с очите си как се люлее и имах чувството, че всеки момент ще се събори, но още веднъж се доказа, че сигурно Бог е българин", допълни Георгиев.

От кметствата на двете села изразиха надежда, че от понеделник районната администрация ще се задейства в създаването на комисии от оторизирани органи, които да изчислят точните размери на щетите. За много малко от живеещите там обаче Господ остава българин. „Взимаме си дрехите и не знаем накъде да вървим. Нашият покрив е дупка до дупка, външната тоалетна падна. Тази вечер пак ще спим в колите. Вкъщи не се прибираме", разказаха местни жени. 70-годишен мъж сподели: „Такова чудо никога не е имало. Никога!". „Хората спят на улиците, в поляните около селото. Ужасът беше жесток", спомня си друг потърпевш.

Във Владая и Мърчаево хората все още спят навън
netinfo