Върнаха стария режим за палатките
Върнаха стария режим за палатките / БГНЕС, архив
Върнаха стария режим за палатките
85866
Върнаха стария режим за палатките
Върнаха стария режим за палатките
  • Върнаха стария режим за палатките
  • Върнаха стария режим за палатките

За месец и след заръката на премиера Бойко Борисов парламентът направи нов законодателен завой и се върна там-откъдето тръгна. В началото на март депутатите решиха да забранят къмпингуването и паркирането на плажа извън определените за това места. Само преди месец забраната беше внесена между първо и второ в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а впоследствие и приета окончателно от пленарната зала.

Днес обаче по предложение на ГЕРБ бяха приети на първо четене нови промени - отмениха забраната и дадоха на Министерството на туризма право да изготви нови поправки.

На първо четене: Върнаха стария режим за къмпингуване

Веднага след като беше приета забраната за къмпингуване доведе до протести на природозащитници и къмпингари, които блокираха на няколко пъти кръстовището на Орлов мост.

След протестите пък премиерът Бойко Борисов обясни, че не е бил съгласен със забраната и нареди отмяна на приетите окончателно текстове.

"На мен не само не ми пречат, а и на мен ми си ходи там да седна и да няма никой - толкова ми е омръзнало от хора. Така че ако седнат и намерят вариант съм за. Да е гарантирано чистенето - с глоби и каквото и да било", каза министър-председателят.

И повелята беше изпълнена. ГЕРБ веднага внесе нови промени, които на 7 април минаха на първо четене през пленарната зала. С тях отговорността се прехвърля на министерство на туризма, което трябва да изготви новите предложения през Закона за туризма.

Отпада и забраната за къмпингуване в планините

Рокадата доведе до спор между Таско Ерменков от БСП и Александър Ненков от ГЕРБ.

"Колеги излязоха двама души с палатки на Орлов мост и вашият ръководител реши, че това е достатъчен повод да отмени едно за повечето нормално мислещи хора, които искат в държавата да има регламент и правила, да го отмени и да въведем онзи хаос, който сигурно ви е присъщ", каза Ерменков.

"Просто не ви отива сега да излизате и като ментор да ни обяснявате как видите ли вие сдте хората, които се съобразявате с всички, а ние с 20 човека или с други не сме се съобразявали", каза от своя страна Ненков.

Реформаторите предлагат отлагане на забраната за къмпингуване

Приетите на първо четене промени предвижда в зона "А" да се разреши къмпингуването извън категоризираните къмпинги по ред, записан в от закона за туризма. Ресорното министерство обаче удължи с три месеца общественото им обсъждане и на този етап все още се събират становища от всички засегнати страни.