Централата на МВнР
Централата на МВнР / пресцентър, МВнР
Министерството на външните работи изказва своята искрена благодарност към българските общности в чужбина,  с чието неоценимо партньорство и сътрудничество стана възможно организирането на вота зад граница. Тяхната гражданска активност и инициатива съхраняват духа на България, където и да се намират по света, съобщиха от институцията.
 
Над 5000 души – доброволци от българските общности и командировани служители, помогнаха и участваха в процеса по подготовка и провеждането на изборния ден в 782 секции в 68 държави.
 
За изборите на 11 юли 2021 г. зад граница бяха разкрити с 69 % повече секции в сравнение с вота на 4 април 2021 г.  672 секции бяха открити извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 секции бяха разположени на територията на мисиите ни.
 
Най-голям бе броят на секциите във Великобритания – 135, Германия – 115,  Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции.
 
За първи път на тези избори сънародниците гласуваха в Доминиканската република и на някои гръцки острови - Тасос, Лимнос, Лефкада, както и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония за първи път бяха открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.