Всяка четвърта жена в света е жертва на домашно насилие
Всяка четвърта жена в света е жертва на домашно насилие / снимка: БГНЕС
Всяка четвърта жена в света е жертва на домашно насилие
47952
Всяка четвърта жена в света е жертва на домашно насилие
  • Всяка четвърта жена в света е жертва на домашно насилие

Всяка четвърта или пета жена в света е жертва на домашно насилие, но разликата е в механизмите за разрешаване на проблемите. Това обявиха експерти от Асоциация "Анимус" и Алианс за защита срещу домашното насилие.

Близо 3300 сигнала за домашно насилие са получени през първите 9 месеца на годината, сочат обобщени данни за страната.

В България проблемите не са толкова в законодателството, а в това, че то не се прилага. Това обясни избраната за вицепрезидент на страната Маргарита Попова, която присъства на представянето на данните. До края на годината работна група към Министерство на правосъдието ще изработи проект за Национален координационен механизъм за защита, подчерта Попова и обясни, че в него ще се заложат всички необходими мерки за реакция по проблемите с домашното насилие. В работната група участват 16 експерти от различни министерства, ангажирани с проблема. "Нека най-напред да видим каква е практиката - законодателна липса или дефицит на правосъдие", добави Попова. Дефицитът на правосъдие в областта има, защото по този проблем не се говори, отбеляза тя и допълни: Понякога се неглижира този тип дела и хората смятат, че това са едни вътрешни проблеми, които всеки в семейството си да решава".

От всички над 3000 сигнала за домашно насилие, получени до края на септември, близо 1900 жертви са се обърнали към Асоциация "Анимус" и Алианс за защита от домашното насилие, съобщи изпълнителният директор на "Анимус" Надежда Стойчева. "В кризисното звено са се обърнали 182 жени с техните деца, това са спешните случаи, и 1629 души, обърнали се към горещата линия. Има 257 случая, докладвани за деца в риск, при които самите деца са се обърнали към нас и са споделили за тежко физическо домашно насилие, насочено към тях", обясни Стойчева. За същия период, новозаведените дела са 1287 за цялата страна, от които приключени са 897. Това показват данните от мониторинга на Алианс за защита от домашното насилие, проведен в 10 града от страната.

Само 20% от жертвите на насилие са безработни, а статистиката показва, че те се обръщат с молба за помощ едва между 2-та и 20-та година, в която са били насилвани. Проблемите са, че те не знаят към кого да се обърнат за помощ и не знаят дали ще я получат, алармират експертите. Много съдилища отхвърлят такива дела, а в цялата страна има само 6 кризисни центъра, което също е проблем.

Горещата телефонна линия към Асоциация "Анимус" е 359 2 981 76 86.

Националната гореща телефонна линия за деца е 116 111.