Всяко пето дете у нас е с диагноза „мързеливо око
Всяко пето дете у нас е с диагноза „мързеливо око / pixabay.com
Всяко пето дете у нас е с диагноза „мързеливо око"
92245
Всяко пето дете у нас е с диагноза „мързеливо око"
  • Всяко пето дете у нас е с диагноза „мързеливо око"

Всяко пето дете у нас е с диагноза „мързеливо око". Това показват резултатите от Софийското дружество по офталмология. Според д-р Александър Оскар от Клиниката по очни болести в Александровска болница, родителите имат лошия навик да водят децата си на очен лекар едва, когато се появи проблем. Заради това от следващия месец офталмолози от Александровска болница безплатно ще преглеждат първокласници и второкласници от 16 столични училища. Ако има деца, при които се установи проблем, те ще бъдат изпратени на допълнителни изследвания в универскитетската болница.

Шест месеца, след като се роди детето е добре да се направи първият преглед при офталмолог. Родителите, обаче водят децата си доста по-късно и така не могат да се хванат навреме очните заболявания, посочва специалистът Александър Оскар.

"Най-честият проблем не само в България, а и по света, това е "мързеливото око". То засяга почти 5% от децата. Освен това заболяване има и редица други заболявания, които няма как да бъдат установени ако не се направи очен преглед".

Такива очни прегледи ще започна в 16 столични училища сред учениците от първи и втори клас. При необходимост от допълнителни консултации, децата ще бъдат насочвани към специалисти от Александровска болница. Зам-кметът по образование и култура на столицата Тодор Чобанов обясни, че освен прегледи, за децата ще има и намаление в оптики.

"Всички, които са прегледани и имат нужда от очила могат да получат отстъпки, а директорите, които установят, че са деца от проблемни семейства, социално слаби, с един родител и т.н., ще ги подадат като информация и на тях ще им се осигурят очила безплатно".

Плановете на общината са постепенно кампанията да обхване всички училища в София.