Всеки трети у нас е с алергия
Всеки трети у нас е с алергия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всеки трети у нас сега е с алергия, а след 20 години прогнозите са за всеки втори, коментира в интервю за БТА проф. Васил Димитров, национален консултант по алергология. Според данните от проучване през 2000 година, актуални и към момента, 35 на сто от цялото население има някакъв вид алергия, отбеляза проф. Димитров.

С астма са 9 процента от хората у нас, а 18 на сто са с алергичен ринит - предшественик на астмата. Два-три процента са с алергия към медикаменти, а между 3 и 5 на сто имат атопичен дерматит. Прогнозите са, че след 20 години всеки втори ще е с алергия, посочи проф. Димитров.

Основните причини за заболяването са замърсяването на околната среда и все по-съвършения начин на живот, който водим, отбеляза проф. Димитров. По думите му използването на ваксини и антибиотици потискат появата на инфекциите, но на преден план излизат алергиите, коментира националният консултант по алергология.

В интервю за БТА алергологът доц. Георги Христов допълва актуалната тема за алергиите и споделя, че имунотерапията е единственият засега етиологичен начин за лечение на причината на заболяването. Той е въведен преди сто години и друг не е открит, страничните ефекти са сведени до минимум. Чрез този метод имунната система на хора, които са чувствителни към определени фактори на околната среда, сe приучават да ги разпознават като безвредни, а не като заплаха за организма. По този начин се прекъсва развитието на алергичната реакция, разказа специалистът.