/ БГНЕС, архив
Всеки трети българин бил участник или свидетел на агресивни прояви
94195
Всеки трети българин бил участник или свидетел на агресивни прояви
  • Всеки трети българин бил участник или свидетел на агресивни прояви
32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия или са били участници в тях през последната една година. Това показва независим телефонен сондаж на агенция "Галъп интернешънъл".
 
Асеновградският случай предизвиква тревога, но обществото не проявява крайности, е един от изводите на агенцията.
 
Ромите, задържани за побоя в Асеновград, обжалват ареста си

Проучването по актуални теми показва още, че мнозинството вярва на президента Румен Радев в текущите спорове. Оказва се, че по обвиненията в корупция 71% от българите вярват на президента Радев, а 9% вярват на председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Очевидно е, че тук се проектира личното доверие към двамата - което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало. 
 
България и Швеция започват преговори за "Грипен"

Инициативата на премиера Бойко Борисов за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз среща широка подкрепа. Вътрешнополитическите дела на властта обаче не изглеждат безпроблемно - мнозинството не одобрява ограничаването на плащания в брой, а повдигнатите от опозицията въпроси, като комисията за НДК например, срещат одобрение.
 
Борисов: Политическите елити на Балканите трябва да надраснат историята

Протестите на полицаите също се подкрепят - две трети застават зад тях, а 26% не ги одобряват. Явно е, че външнополитическите инициативи на Борисов се оценяват високо, но във вътрешнополитически план са налице проблеми и те се долавят ясно от обществото.

Хиляди служители на МВР се събраха на протест пред парламента (СНИМКИ)

Пример за това е и преобладаващото неодобрение към ограничаването на плащанията в брой - 61% не подкрепят ограничаването, а 35% го подкрепят.
 
Прочуването е проведено на в периода между 4 и 6 юли сред 800 души в цялата страна. Сондажът е възложен, финансиран и проведен от "Галъп интернешънъл".