/ БГНЕС
Новата система се е забавила заради обжалване на обществената поръчка
Новата система за гласуване на депутатите в парламента ще бъде готова след няколко месеца. Депутатите ще имат и микрофони, с които ще могат да говорят от място.

Забавяне обаче имало в обществената поръчка заради съдебно обжалване, поясни председателката на парламента Цвета Караянчева.


Въпросът бе повдигнат от социалиста Георги Михайлов, който се оплака от постоянни засечки на системата и проблеми с гласуването и призова да бъдат взети мерки.

Караянчева призна, че старата система е пренесена в новата пленарна зала и са направени тестове. И напомни, че проблем със системата за гласуване имало и преди.

Тя обясни, че има разкрита обществена поръчка за нова техника, но върви процедура по обжалване. Караянчева призова колегите си за търпение.

"Да, това е старата система, която пренесохме от другата зала. Тя е тествана в началото на пленарната сесия, имахме същите проблеми и по време на работа в другата зала. Има обявена обществена поръчка, която се обжалва в съда, очакваме да продължи реализацията й и след няколко месеца да имаме нова система за гласуване, микрофони, с които да говорим от място. Ще понесем тези неудобства, след няколко мсеца системата ще бъде нова", каза Караянчева.