Вяли протести срещу ГМО в храните в София и Велико Търново
Вяли протести срещу ГМО в храните в София и Велико Търново / снимки: БГНЕС
Вяли протести срещу ГМО в храните в София и Велико Търново
64257
Вяли протести срещу ГМО в храните в София и Велико Търново
  • Вяли протести срещу ГМО в храните в София и Велико Търново

Протест срещу разпространението на генно-модифицирани организми в земеделието и хранителната мрежа се проведе в София и Велико Търново. Шествието в България е част от „световния марш срещу Монсанто”, един от големите производители на генно-модифицирана земеделска продукция.

Някои от дошлите на протеста в София поискаха контрол в разпространението на храни с ГМО в българските хранителни магазини.

„Никой не знае какво се купува от магазините. Има закоон, който регламентира на 25% от етикетите на стоките, които купуваме, да пише ако съдържат ГМО. Т.е. да има ясно обозначение. В момента никой в държавата не контролира, нито Министерството на земеделието и храните, нито министерството на околната среда, не контролират този проблем с ГМО. В нашата мила родина никой н си мръдва пръста да въведе наредбите, които трябва , за да се изпълни закона. Някъде е написано със съвсем дребни буквички, но никой не прави изследвания къде какво има”, обясни един от участниците в протеста Петър Кърджилов.

Ивета, която също беше на протеста, заяви, че чрез протеста днес хората показват, че има активност и съзнателност в гражданите. „Това показваме, че не сме пасивни”, каза тя.

Шествието в София започна от „карето на властта” между президентството и Министерски съвет и премина през министерствата на екологията и земеделието и храните.

Във Велико Търново беше предвидено шествието да тръгне от Европейския център към сградата на общината.

Вяли протести срещу ГМО в храните в София и Велико Търново
netinfo

Осем страни от Европейския съюз - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша - поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от две ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС.

През януари 2013 г. Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на генетично модифицирани организми в рамките на Евросъюза до края на своя мандат през 2014 г. и да преговаря по въпроса със страните членки.

Американската компания „Монсанто” е един от най-големите производители на ГМО-храни в света. Царевицата МОН 810 на американския гигант „Монсанто” е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. Другата е картофа Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте.