адмирал Емил Ефтимов
адмирал Емил Ефтимов / БГНЕС
След обнародването на указа, в момента се подготвя логистична операция за осъществяването на военната помощ, ратифицирана от парламента
В Министерството на отбраната е подготвена промяна в договора, сключен на 5 декември. Той е сключен при стриктно изпълнение на решението на Народното събрание за военната помощ за Украйна. Със споразумението се преодолява правна празнина в българското законодателство, и се създава правна предпоставка държавата да може да дарява на друга държава движими вещи, които са държавна собственост. Това заявиха от Министерството на отбраната на брифинг във връзка с военната помощ за Украйна.

От ведомството уточняват, че по този начин анексите към договора ще минават през Народното събрание, а не през Министерството на отбраната.

По повод притесненията, обаче, с изготвената промяна, която ще бъде обсъдена в НС и МС, ще се премахне този ред - всички последващи действия, във връзка с изпълнението на решението на НС за военната и военнотехническата помощ, ще бъдат предоставени на вниманието на парламента, за да взима своето информирано решение, аргументираха се от военното ведомство.

Без вето: Обнародван е указът за военната помощ за Украйна

Министерството на отбраната никога не е мислело, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес. За да се избегнат противоречие, ние сме предложили този проект, в момента той е в процедура по съгласуване, уточняват още от МО.

Украинската страна е поискала генератори, МО ще предостави предложението към Народното събрание, след като вече е анализирала какви количества могат да се дадат.

Заместник-министърът Теодора Генчовска обясни и защо е нямало предварителна информация за посещението на министъра на отбраната Димитър Стоянов в Киев. По думите ѝ украинската страна има стриктни изисквания за безопасност на делегациите, които пристигат там, затова е и нямало предварително обявление, че Стоянов ще направи визита там.

Адмирал Емил Ефтимов уточни, че е направен анализ на наличните възможности на Българската армия. "Отчетени са изводите от бойните действия в Украйна. Не само за използваните тактики или техники, но и по отношение на логистиката", заяви той. Работи се и по въпроса за заместваща техника от съюзниците ни, посочи още той, но не даде подробности с кои държави се водят преговори, тъй като, по думите му, трябва по-дискретен подход.

Адмирал Ефтимов коментира и по какви проекти за модернизация на армията се работи. Сред тях са ремонта на танковете, придобитите техника на специалните сили, както и нови бойни машини за Сухопътните войски

В Сухопътните войски се готви проект за бойната машинна пехота, към момента само за една бригада, артилерийски системи, модернизацията на танковете - договорът там е изпълнен на 50%. Във втората половина на 2023 г. се очаква да се осъществи изцяло. Четвъртият основен проект са безпилотните летателни системи за сухопътните сили, за нуждите на разузнаването, той е на етап подписване на договора.