През летните месеци ни очакват ремонти по магистралите и съответно по-натоварено движение, посочва NOVA.

Важно за шофьорите: Засилени проверки по пътищата
 
Днес имаше авариен ремонт на магистрала „Хемус”. Движението в посока Варна беше ограничено в едната лента. Причината - огромни неравности и свличане на асфалта. До 15:00 ч. в петък работниците полагаха нов временен асфалт в изпреварващата лента. Заради ремонта километрично задръстване се образува и в двете посоки.
 
След бързата реакция на Агенция "Пътна инфраструктура" движението се успокои. До инциденти, за щастие, не се стигна. Изненадващият ремонт на ремонта се оказа истинско предизвикателство за много шофьори. Наложи им се да прекарат часове наред на едно място на магистралата. Или да пъплят с 5 километра в час.

Тол системата тръгва тестово за 3 месеца от 16 август
 
„Има си съвсем логично обяснение за това, което виждаме. От два-три дена се е скъсала настилката и са се получили тези напречни пукнатини и това изнасяне надолу. Самото изнасяне е започнало преди около две седмици”, коментира инж. Иван Досев, Агенция „Пътна инфраструктура“.
 
„Аз всеки ден пътувам по този маршрут между София и Правец. Забелязах още преди няколко дни, когато асфалтът започна да се свлича надолу. Става все по-зле. Вчера дори се получи задръстване, защото хората намаляват скоростта заради дупката”, коментира Калин Караиванов.
 
Асфалтът е временен. Не могъл да се сложи постоянен, защото температурите през зимата не позволявали, обясняват от АПИ.

Реалистично е магистрала „Хемус“ да е готова до 2024 година
 
„Ние този асфалт така или иначе щяхме да го фрезоваме. Просто искахме, надявахме се да издържи докато завършим асфалта на дясното платно, за да има откъде да пусне алтернативно движението”, каза още Досев.
 
Настилката обаче не издържала, защото станало твърде горещо. Затова работници в четвъртък положиха на кръпки нова временна настилка в 200-метровия проблемен участък. Постоянен асфалт ще има, след като приключи реконструкцията на платното в посока Варна. Това ще се случи най-рано през септември.
 
През следващите дни ремонти ще има и на два участъка по магистрала „Тракия” - от 11-ти до 16-ти километър и от 18-ти до 23-ти километър в посока Бургас.
nova.bg