Внесят иск срещу Христо Лачев за отнемане на имущество
Внесят иск срещу Христо Лачев за отнемане на имущество / снимка: Sofia Photo Agency
Софийски градски съд, Кюстендилски окръжен съд и Бургаски окръжен съд наложиха запор върху имоти, собственост на изпълнителния директор на „Булгартабак холдинг” Христо Лачев. Запорът е по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, съобщиха от там.

Ведомството предстои да внесе иск за отнемане на имотите в полза на държавата, защото проверката е установила, че тяхната стойност – близо 1 млн. лв. – надхвърля законните доходи на семейство Лачеви. Става дума за право на строеж на 5 апартамента в София, 5 склада, 7 гаража и паркинг, както и 6 поземлени имота извън столицата и 2 апартамента в Слънчев бряг. Наложен е и запор на всички банкови сметки на Лачев и съпругата му.

Лачев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за престъпление по членове от Наказателния кодекс, касаещи престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система.

За Дарик Христо Лачев коментира, че това е съвсем логична стъпка, след като се води дело срещу него, но той може да докаже всичките си доходи.

Ето какво още каза Лачев:

Това е нормално при положение, че има дело срещу мен. Аз не съм очаквал, че ще мине без запор, то е нормално при положение, че са ми предявили на мен и на съпругата ми обвинения за неплатени данъци. За мен не е изненада и е нормално – част от процедурата. Нещата така или иначе ще стигнат до съда, ако въобще стигнат до съда. Аз нямах намерение да правя нещо с това имущество, така че дали е запорирано или не, то при всички случаи щеше да бъде като обезпечение до приключване на делото.

Защо казвате, ако изобщо стигне до съда?

Защото за мен обвиненията са твърде нелепи и аз имам доста сериозни съмнения, че по така скалъпени обвинения може да се разглеждат дела. Не мога да кажа, не съм юрист, но без да влизам в детайли по делото, начинът, по който беше повдигнато обвинението, преди да е приключил ревизорният акт, преди да имам приключила данъчна проверка, дори нямах предварителен доклад от данъчните, да ми повдигнат обвинения е най-малкото странно.

Заключение на комисията е, че вашият законен източник на доходи, както и този на съпругата ви, няма как да ви позволят да имате такова огромно количество имоти?

От комисията могат да си правят всякакви изводи, в крайна сметка съдът решава, а аз не знам те откъде имат информация, след като дори не са ми погледнали данъчните декларации, да видят върху какви доходи съм платил данъци. Аз мисля, че достатъчно добре мога да си правя сметката, особено на парите, така че нямам никакви притеснения относно това какво мисли комисията и как смятат те. В крайна сметка съдът решава. Това е запор с цел обезпечителна мярка. Това не е конфискация, въобще още не е стигнало до разглеждане в съда. Те са направили превантивна мярка, което е нормално.

Каква е вероятността, според вас, това имущество да ви бъде отнето и да бъде отнето в полза на държавата какъвто е искът, който предстои да внесе комисията в съда?

Възможността за нея е нулева.

Защото вие бихте доказали всичките си доходи, с които се придобили целия този списък с имоти?

Категорично. То не е списък. Те са два апартамента и три имота. Само, че имотите са купувани от много наследници и затова всеки един от тях е с по 3-4 нотариални акта. Те са три имота по 3-4 декара.

Тук са изредени 4 апартамента в София, 5 склада, около 6 гаража, паркинг, няколко поземлени имота в Бистрица, Сапарева баня и два апартамента в Слънчев бряг?

Явно са ми преувеличили имуществото. Това, което са го изброили, още не е построено. Това са предварителни договори за строеж. Но ако могат да запорират нещо, което не съществува, няма проблем.

Запорирани са ви всички банкови сметки, които са в България?

Аз другаде нямам, имам само в България.