Внасят искането за сваляне на имунитета на Румен Петков
Внасят искането за сваляне на имунитета на Румен Петков / снимка: Sofia Photo Agency

Днес се очаква главният прокурор Борис Велчев да внесе в Народното събрание искането за сваляне на депутатския имунитет на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков.

Искането е базирано на проверки на Софийската градска прокуратура и е свързано с осветяването на бившата барета Алексей Петров като секретен сътрудник на новата Държавната агенция "Национална сигурност". Румен Петков подаде оставка на 13 април тази година и тя бе приета веднага от премиера Сергей Станишев. В момента се извършва официално разследване за огласяването на Петров, което се води срещу неизвестен извършител. Румен Петков на няколко пъти повтори, че е готов да се откаже от имунитета си.

Името на Алексей Петров се спомена по време на скандала в МВР, когато стана известно, че той е присъствал на среща между бизнесмените от Дупница Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като братя Галеви, и самият Румен Петков. Вътрешният министър каза, че Алексей Петров е дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, след което и на ДАНС, припомня БГНЕС. Петков твърди, че името на Петров е било изнесено от бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов пред депутатите от вътрешната парламентарна комисия. Танов обаче отрече да е разкривал дейността му.